Patiënt spoorloos verdwenen uit kliniek waar Michael P. zat
Een patiënt van de forensisch psychiatrische kliniek waar Michael P. zat, is na een uur onbegeleid verlof niet teruggekomen. Het gaat om een man die psychotisch is en lijdt aan schizofrenie. Dat meldt het AD.
De kliniek van GGZ-instelling Fivoor, FPA Utrecht, bevestigt in een verklaring op de site dat een patiënt niet is teruggekeerd. Volgens Fivoor is het verlof volgens de procedures toegekend. Toen hij niet terugkwam, is dat gemeld bij diverse instanties. De politie is naar hem op zoek.
Veroordeeld voor aanval in Dordrecht
De man, Peter M., werd in 2017 veroordeeld omdat hij op internet had gezegd dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Een paar dagen later viel hij in die stad een man aan. M. sprong op diens rug, maar werd door het slachtoffer en zijn zoon overmeesterd. M. had op dat moment een mes bij zich.
Het gerechtshof veroordeelde hem in hoger beroep tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Sinds januari van dit jaar zit hij in de FPA Utrecht in Den Dolder, waar ook Michael P., de moordenaar van Anne Faber, verbleef.
M. wilde vluchten
Het AD heeft met zijn familie gesproken. Die zegt dat Peter M. zonder zijn medicijnen levensgevaarlijk is. Hij zou tijdens een bezoek van zijn zus in de kliniek hebben gezegd dat hij wilde vluchten zodra hij de kans kreeg. De familie zou de kliniek daar ook meerdere keren voor gewaarschuwd hebben.
Zaterdag had M. volgens het AD drie uur verlof. De eerste twee uur bracht hij door onder begeleiding. Het laatste uur mocht hij zonder begeleiding doorbrengen. In die tijd is hij van de radar verdwenen.
Fivoor benadrukt dat hij geen tbs heeft. Hij zat wel gedwongen in de kliniek. Het gerechtshof veroordeelde hem vorig jaar niet tot een gevangenisstraf, maar oordeelde wel dat hij een jaar lang in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden behandeld.
Patiënten lopen regelmatig weg
Psychiatrische patiënten die gedwongen zijn opgenomen in een kliniek, lopen regelmatig weg, zo bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van Nieuwsuur. Een instelling moet het melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg als een patiënt wegloopt of niet terugkomt van verlof. In 2015 gebeurde dat 2539 keer.
Het gaat in die gevallen om mensen met een psychiatrische stoornis die mogelijk gevaarlijk zijn voor zichzelf of hun omgeving. Deze patiënten zijn door een uitspraak van de rechter, of in een acute situatie op last van de burgemeester, gedwongen opgenomen.
Het overgrote deel van de patiënten keert snel terug nadat ze zijn weggelopen. En volgens GGZ Nederland is er bij de meeste gevallen geen sprake van gevaar.