Het reddingsteam van de Nanda Devi-zoektocht AFP

De Indiase autoriteiten zijn vandaag begonnen met het bergen van de lichamen van de omgekomen klimmers op de berg Nanda Devi. De groep van acht klimmers was een aantal dagen vermist in het Himalayagebergte. Drie personen zijn nog steeds niet terecht.

De lichamen worden met een helikopter opgehaald en naar de stad Pithoragarh in de noordelijke deelstaat Uttarakhand gebracht.

Afgelopen maandag werden de vijf lichamen ontdekt door een helikopter van de Indiase luchtmacht, die over het gebied vloog. Ze lagen deels onder de sneeuw. De autoriteiten denken dat de klimmers door een lawine om het leven zijn gekomen.

De vermisten maakten deel uit van een groep van twaalf man die de oostelijke top van de Nanda Devi (7434 meter) en een andere top van bijna 6500 meter wilde beklimmen. Vier leden van de groep sloegen alarm toen de anderen niet terugkeerden in het basiskamp. De groep vermisten bestond uit vier Britten, twee Amerikanen, een Australische en een Indiër.

Veel slachtoffers tijdens klimseizoen

Het klimseizoen heeft dit jaar veel slachtoffers geëist. Op de Mount Everest, de hoogste berg te wereld, zijn elf klimmers omgekomen. Een aantal klimmers stierf toen er door het relatief gunstige weer enorm veel klimmers tegelijk de top van de berg in Nepal probeerden te bereiken en er lange wachttijden ontstonden.

Deze foto van die dag ging viral:

Absurde drukte op de Mount Everest, gemaakt door Nirmal Purja AFP

Ook op andere bergtoppen kwamen zeker tien mensen om. De Nepalese autoriteiten krijgen veel kritiek omdat er te veel vergunningen zouden zijn afgegeven. Nepal zelf zegt dat ook het weer een belangrijke reden is voor het hoge aantal sterfgevallen.

STER reclame