Nanda Devi
NOS NieuwsAangepast

Zoektocht naar vermiste klimmers in Himalaya nog zonder succes

Een zoektocht naar acht vermiste klimmers in het Indiase deel van de Himalaya heeft nog geen succes gehad. Een helikopter van de Indiase luchtmacht is over het gebied gevlogen. De bemanning zag wel tenten, maar geen mensen. Het gebied is te onherbergzaam om er te kunnen landen.

Er is ook een reddingsteam te voet onderweg, maar dat heeft een dag of drie, vier nodig om ter plaatse te komen. De kans dat de klimmers nog in leven zijn, wordt klein geacht. Volgens de Indiase autoriteiten zijn ze waarschijnlijk slachtoffer geworden van een lawine.

De vermisten maakten deel uit van een groep van twaalf man die de oostelijke top van de Nanda Devi (7434 meter) en een andere top van bijna 6500 meter wilde beklimmen. Vier leden van de groep die eerder waren teruggegaan, sloegen alarm toen de anderen niet terugkeerden in het basiskamp. De groep vermisten bestaat uit vier Britten, twee Amerikanen, een Australische en een Indiër.

Eerste beklimming

Het team klimmers staat onder leiding van Martin Moran, een zeer ervaren Britse bergbeklimmer. Het laatste bericht op de Facebook-pagina van zijn bedrijf van voor de vermissing is van 22 mei. Daarin kondigt Moran de beklimming aan van de Nanda Devi en een top van 6477 meter, die nog nooit eerder werd beklommen. "Zo'n eerste beklimming is een creatie, net als het maken van een schilderij of het schrijven van een liedje."

Het klimseizoen in de Himalaya loopt op zijn eind en eist dit jaar veel slachtoffers. Alleen al op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, zijn dit jaar elf klimmers omgekomen. Een aantal klimmers stierf toen er door het relatief gunstige weer enorm veel klimmers tegelijk de top van de berg in Nepal probeerden te bereiken en er lange wachttijden ontstonden.

Niet alleen de Everest maakt slachtoffers dit seizoen. Op andere hoge toppen in de regio kwamen ook zeker tien mensen om. De Nepalese autoriteiten hebben na het grote aantal sterfgevallen kritiek gekregen, omdat er te veel vergunningen zouden zijn afgegeven. Die vergunningen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalese overheid. Een vergunning kost zo'n 10.000 euro en de totale kosten van een expeditie zijn al snel 40.000 tot 60.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl