Veel schade na noodweer in Rheden
NOS NieuwsAangepast

Veel schademeldingen na onstuimig weer, 'wervelstorm' in Rheden

De zware onweersbuien die gisteravond over Nederland trokken, hebben door het hele land schade veroorzaakt. De meeste schade lijkt te zijn ontstaan door omgevallen bomen. Ook zijn er daken van huizen gewaaid. Er is in ieder geval een gewonde.

Nog de hele dag zullen treinreizigers op een aantal trajecten overlast ondervinden van de storm. Op sommige trajecten rijden geen treinen, vaak vanwege beschadigde bovenleidingen.

Treinreizigers bij Twello hadden geluk. De machinist kon op tijd remmen voor een boom die op het spoor lag. Een passagier noemt de machinist 'de held van de dag'.

We hebben geluk gehad dat de machinist de boom zag

Vanwege de waarschuwing van het KNMI waren er tijdig maatregelen getroffen, onder meer door vervoersmaatschappijen. Er reden gisteren minder treinen tussen 18.00 en 21.00 uur. "De waarschuwing is niet voor niets geweest", zei een woordvoerder van ProRail vanmorgen. "We hadden extra mensen klaarstaan en we hebben de hele nacht doorgewerkt. We hebben echt alles en iedereen ingezet, maar konden natuurlijk pas na de onweersbuien beginnen met werken."

Campinggasten in hoofdgebouw

In de veiligheidsregio IJsselland zijn ongeveer honderd meldingen over stormschade afgehandeld, meldt de veiligheidsregio op Twitter. Camping de Oldenhof in Vollenhove is zwaar getroffen: campinggasten moesten de nacht noodgedwongen in het hoofdgebouw doorbrengen.

De meeste meldingen werden in deze regio in Deventer, Zwartsluis en Vollenhove gedaan. In Deventer raakte een kermisattractie beschadigd. Ook waaide een asbestdak van een schuur op het spoor. In Zwartsluis kwam een boom op twee rijdende auto's terecht. Een aantal inzittenden is door ambulancepersoneel behandeld, één persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

Ook het Gelderse Rheden werd stevig getroffen door het onstuimige weer. Van veel huizen zijn de dakpannen afgewaaid, meldt de brandweer op Twitter. Zeker zeven huizen zijn zwaar beschadigd. Er zijn dakkapellen van woningen gewaaid "en een vrouw kreeg een grote golfplaat door haar achterruit", zegt de brandweer tegen Omroep Gelderland.

"Inwoners hebben het over een wervelstorm", zegt de brandweerwoordvoerder.

Boom omgewaaid in Rheden

"Het heeft me heel erg laten schrikken. Ik heb drie zoons. Het glas is naar binnen geslagen, er ligt overal glas", vertelde een inwoner van Rheden aan Omroep Gelderland. "Ik heb er geen woorden voor. Het leek wel een tornado. Het was een tornado."

Schade door regen en onweer

Een andere bewoner heeft veel schade aan zijn huis. "Het is een heftige storm geweest. Een grote rukwind, en alle dakpannen eraf. Ook is de gevel beschadigd en gingen de pannen door de autoruit heen." Wel is hij blij met één ding: "De boom waar ik al vijf jaar lang over aan het emmeren was met de gemeente: die is eindelijk om."

In het dorp waaide ook het dak van een woonwagen. Daardoor is die woning voorlopig onbewoonbaar.

Dak van woonwagen door storm

In de rest van Gelderland kwamen tientallen meldingen binnen van afgebroken takken en bomen.

De meldingen werden vooral in de omgeving van Nijmegen gedaan. Zoals hier.

Schade in Nijmegen en Rheden

Ook op andere plekken zijn veel takken afgebroken en bomen omgevallen. In Emmeloord viel een boom op een auto, meldt Omroep Flevoland.

Ook in Friesland waaiden bomen om. Een daarvan viel door een raam van een woonboerderij, meldt Omrop Fryslân. Niemand raakte gewond. In Leeuwarden kwam vanwege de vele regen een tunnel blank te staan.

Op sommige plekken viel de straatverlichting uit. Alkmaarders klaagden gisteravond dat het pikkedonker was op straat, meldt NH Nieuws.

Regen in de bioscoopzaal

In Amsterdam regende het niet alleen buiten. "Het regent dus in de bioscoopzaal", schreef een bezoeker van de FilmHallen op Twitter.

Ook in veel Drentse gemeenten gingen bomen tegen de vlakte. De gemeente Noordenveld zegt dat meerdere brandweerkorpsen sinds middernacht bezig zijn met het vrijmaken van de hoofdwegen.

Verder waren er vooral veel problemen op het spoor. Bovenleidingen raakten beschadigd door blikseminslag en er vielen bomen op de rails. Tussen Apeldoorn en Deventer ging een bovenleiding kapot doordat er een grote boom op viel. Dat heeft ook nog gevolgen voor treinreizigers vandaag: zeker tot 13.30 uur kunnen op dat traject geen treinen rijden.

Door het ongeluk zat een aantal reizigers vannacht twee uur lang vast in de trein. Het voertuig kwam rond 23.30 uur stil te staan. "Ik denk dat we behoorlijk geluk hebben gehad. Er lag een ontzettend grote boom op de weg, die heeft de machinist op tijd gezien", zei een van de treinreizigers tegen Omroep Gelderland. Daardoor kon voorkomen worden dat de trein op grote snelheid op de boom was ingereden. "Ik denk dat de machinist de held van de dag genoemd mag worden."

Rijkswaterstaat gaf een waarschuwing af en in veel plaatsen werd de avondvierdaagse afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl