Een zware regenbui trekt over Nederland
NOS NieuwsAangepast

Buien trekken Zeeland binnen; veel avondvierdaagsen geschrapt

Omstreeks 19.00 uur zijn de eerste zware buien Zeeuw-Vlaanderen binnengetrokken. Het noodweer trekt met hoge snelheid naar het noordoosten en bereikt in de tweede helft van de avond Drenthe en Friesland.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. De weerwaarschuwing (geen weeralarm!) geldt vanaf 19.00 uur. In de rest van het land geldt code geel, maar niet uitgesloten is dat dat nog wordt aangescherpt.

Tijdens de buien is er kans op zeer zware windstoten van 75 tot 100 km/u en zelfs tot 120 km/u. Ook kan er tijdens hoosbuien in korte tijd veel hagel vallen.

De onweersbuien kunnen lokaal zeer fors zijn. Ze ontstaan doordat het onderin de atmosfeer warm is en boven koud. De warme lucht stijgt op, waarbij in korte tijd veel neerslag met regen en hagelstenen tot 2 centimeter kan vallen. Waar dat precies gebeurt, is niet van tevoren vast te stellen.

Het noodweer naderde Nederland vanaf de Noordzee en vanuit België en Frankrijk. In Parijs liepen vanmiddag straten onder water. Ook zijn er in België en Frankrijk bomen omgewaaid; de verwachting is dat dit ook in Nederland kan gebeuren.

Spoorwegen

De NS paste vanmiddag de dienstregeling beperkt aan. Onder meer tussen Amsterdam en Sittard en tussen Amersfoort en Deventer rijden tussen 18.00 uur en 21.00 uur minder intercity's.

De spoorwegen benadrukken dat er maar weinig treinen uitvallen. Er is gekozen voor trajecten waarop tot 19.00 zes treinen per uur rijden. Dat worden er nu vier. Hierdoor kunnen eventuele problemen op het spoor makkelijker worden opgelost, want vertragingen op deze belangrijke lijnen verspreiden zich al gauw als een olievlek over andere delen van het land.

In Zuid-West Nederland wordt de dienstregeling niet aangepast.

Avondvierdaagse geschrapt

Op veel plaatsen in Zuid-West- en West-Nederland gaat de avondvierdaagse vanavond niet door. Dat is bijvoorbeeld het geval in Hellevoetsluis, Dordrecht, Goes, Rijen, Maassluis, Spijkenisse, Naaldwijk en 's Gravendeel.

Ook op sommige plaatsen in Zuid-Oost-Nederland is de etappe van vanavond geschrapt, zoals in Groesbeek en Brummen.

In het midden van het land gaat het wandelfestijn op veel plaatsen wel door, al heeft de organisatie in onder meer Utrecht, Amersfoort-Vathorst, Soest en Harmelen besloten dat iedereen vanavond 5 kilometer loopt, net als in Heemskerk. De organisatie wil dat iedereen om 20.00 uur binnen is: vanaf dan zijn er zware onweersbuien te verwachten.

Het KNMI adviseert om tijdens de buien open water en open gebied te mijden. Ook wordt afgeraden om onder bomen te schuilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl