Johan Bloemers / SQ Vision Mediaprodukties
NOS NieuwsAangepast

Problemen op spoor door noodweer, code oranje in hele land ingetrokken

De zware onweersbuien die gisteravond over Nederland trokken, zijn weggetrokken naar het noordoosten. Nergens in het land geldt nog code oranje.

De weersomstandigheden leken aan het begin van de avond niet voor overlast te zorgen, maar in de loop van de avond veranderde dat beeld. Het KNMI waarschuwde onder meer voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, onweer en hevige regenval in korte tijd.

Er ontstonden vooral veel problemen op het spoor. Bovenleidingen raakten beschadigd door onweer en er vielen bomen op het spoor. Ook kwamen er meldingen binnen van wateroverlast. Er zijn geen meldingen over gewonden.

Geen vliegtuigen

Schiphol liet vanaf 21.30 uur een uur lang geen vliegtuigen opstijgen vanwege de veiligheid van het personeel op de grond. Wel konden er in die tijd vliegtuigen landen. Het vliegveld noemde later de situatie verder "beheersbaar".

Vanuit het hele land werden berichten gedeeld over onder meer omgevallen bomen. De A12 was een tijdje dicht tussen Velperbroek en Duiven, omdat er takken op de weg lagen.

  • ANP
    Storm boven Mierlo
  • Persbureau Meter
    Boom op auto in Groningen

In Zuid-Holland waren er problemen op het spoor nadat een bovenleiding was geraakt door de bliksem. Daardoor reden er geen intercity's tussen Dordrecht en Breda. Tussen Rotterdam en Breda reden er op de hogesnelheidslijn minder treinen.

Trampoline tegen trein

Ook op een aantal andere plaatsen in Zuid-Nederland kwam het treinverkeer stil te liggen en ook daar waren blikseminslagen de oorzaak van de storingen. Tussen Eindhoven en Weert reden geen treinen door een boom op het spoor.

ProRail meldde verder dat er ter hoogte van Zevenaar een trampoline tegen een rijdende trein was gewaaid, waardoor de ruiten van de trein sneuvelden. Tussen Zwolle en Kampen was de afrastering van een weiland weggewaaid, waarna er koeien op het spoor liepen. Bij Groningen en Zutphen waren treinen tegen bomen gereden.

De spoorbeheerder liet weten dat monteurs pas in de nacht het spoor op mochten om de problemen te verhelpen, als de onweersbuien voorbij waren.

Het is nog onduidelijk wat de schade is door het noodweer. Wel werden er vanuit het hele land veel foto's en video's gedeeld:

De onweersbuien trokken gistermiddag via Frankrijk en Vlaanderen naar Zuid-Nederland. In Frankrijk liepen aan het einde van de middag straten onder water en waaiden bomen om door het noodweer. In de omgeving van Parijs vielen enorme hagelstenen, blijkt uit deze foto op Twitter:

Vanwege de weerwaarschuwing waren er maatregelen getroffen, onder meer door vervoersmaatschappijen. Zo reden er tussen 18.00 en 21.00 uur minder treinen, gaf Rijkswaterstaat een waarschuwing af en werd in veel plaatsen de avondvierdaagse afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl