Scot Peterson tijdens een hoorzitting Hollandse Hoogte

Een politieagent die buiten het schoolgebouw bleef staan toen een oud-student het vuur opende op middelbare scholieren in het Amerikaanse stadje Parkland, is gearresteerd. De man, die als beveiliger voor de school werkte, is aangeklaagd voor onder meer kinderverwaarlozing en verwijtbare nalatigheid.

Op 14 februari vorig jaar schoot Nikolas Cruz (19) om zich heen op zijn voormalige middelbare school. Veertien leerlingen en drie anderen kwamen om het leven. Het was de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school in jaren.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de 56-jarige Scot Peterson buiten het schoolgebouw staat ten tijde van het bloedbad. Hij rent niet de school binnen, maar houdt zijn pistool gericht op de ingang. Peterson, die al 30 jaar als agent werkte, was de enige gewapende afgevaardigde op de campus. Ook droeg hij een kogelvrij vest.

Toen de beelden na het bloedbad naar buiten kwamen, werd Peterson door de lokale politiechef en Amerikaanse president Donald Trump een lafaard genoemd. Petersons advocaat bracht later in een verklaring naar buiten dat de agent dacht dat de schutter zich buiten de school bevond.

Er is geen excuus voor de nalatigheid van Scot Peterson.

Politie Florida

Nu zijn er tegen Peterson 11 aanklachten ingediend, onder meer voor het verwaarlozen van kinderen, verwijtbare nalatigheid en meineed. "Het onderzoek laat zien dat Peterson absoluut niets heeft gedaan om de schietpartij tegen te houden waarbij 17 kinderen, leraren en medewerkers omkwamen", zei de politie van Florida. "Er is geen excuus voor zijn nalatigheid en er is geen twijfel mogelijk over dat zijn nalatigheid levens heeft gekost."

Politiechef Scott Israel werd in januari al ontslagen. Het was toen een van de eerste maatregelen van de nieuwe gouverneur van Florida. Ook de arrestatie van Peterson past in de inspanningen om alle verantwoordelijken achter het bloedbad te vinden.

STER reclame