De advocaten van P. vanochtend bij het gerechtshof in Arnhem ANP

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Michael P. wegens het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Vorig jaar juni eiste het OM al dezelfde straf. Een maand later ging de rechter mee in die eis, maar P. ging daartegen in hoger beroep.

Zijn advocaten voerden in het proces aan dat hun cliënt onder meer onrechtmatig was behandeld door de politie bij zijn arrestatie. Hij brak daarbij onder meer zijn rechterschouder. Daarvan heeft hij nog steeds last, zei P. vandaag. Ook zou de strafmaat "vele malen hoger" zijn dan in soortgelijke strafzaken.

Michael P. werd vanochtend ondervraagd door de rechters. Bekijk hier een deel van de ondervraging, waarbij de stem van P. is vervormd:

Michael P.: 'Ik heb Anne niet bewust van het leven beroofd'

De 25-jarige Faber verdween in september 2017 bij Soest tijdens een fietstocht. Twee weken later werd haar lichaam gevonden in Zeewolde.

P. zei Faber in een opwelling te hebben gedood. Hij verbleef toen in een kliniek in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op een terugkeer in de samenleving nadat hij een celstraf voor een dubbele verkrachting in 2010 had uitgezeten.

Geen levenslang

Het OM had vorig jaar overwogen om levenslang te eisen tegen P., maar dat zou betekenen dat hij na 25 jaar kans maakte om zonder behandeling weer vrij te komen. "Dat is volstrekt onverantwoord", aldus het OM toen.

Ook de nabestaanden van Faber benadrukten vandaag in de rechtszaal te willen de man die hun dochter doodde nooit meer op vrije voeten zou komen.

Luister hier naar de verklaring van Anne's vriend, via de advocaat:

Vriend Anne Faber: 'Hoger beroep Michael P. mag niet lonen'

De familie van Faber hoopte dat P. niet in beroep zou gaan tegen zijn straf. "We wilden het boek sluiten", zei Hans Faber, de oom van Anne, vorig jaar.

De vriend van Faber schreef in zijn verklaring die vandaag werd voorgelezen in de rechtszaal dat het hoger beroep de nabestaanden van Faber een jaar langer in "een psycho-emotionele gijzeling" heeft gehouden.

STER reclame