Opkomst bij EU-verkiezingen lijkt hoogste in 20 jaar
De Europese Parlementsverkiezingen lijken af te stevenen op de hoogste opkomst in 20 jaar tijd. Het parlement schat het uiteindelijke opkomstpercentage op 51 procent, vijf jaar geleden was het 43 procent.
In de statistieken zijn alle EU-lidstaten behalve het Verenigd Koninkrijk opgenomen. De Britten moesten op het laatste moment nog meedoen met de verkiezingen, omdat er nog altijd geen brexitakkoord is.
1994 was de laatste keer dat de opkomst bij de EU-verkiezingen boven de 50 procent uitkwam. Daarmee lijkt de neerwaartse trend van de laatste decennia doorbroken. Uit de voorlopige en definitieve opkomstcijfers blijkt dat in zeker 18 van de 28 lidstaten de opkomst is gestegen. In sommige landen was er zelfs een forse stijging te zien.
Verdubbeling
Bijvoorbeeld In Polen was de opkomst eind van de middag bijna het dubbele van hetzelfde tijdstip in 2014. Spanje (waar ook lokale verkiezingen zijn) zag een stijging van 15 procentpunt. En in Frankrijk en Oostenrijk was de opkomst 10 procentpunt hoger dan bij de vorige EU-verkiezingen.
Nieuwssite Politico heeft de meest recente statistieken op een rij gezet:
Volgens EU-correspondent Bert van Slooten laten de statistieken zien dat er ditmaal echt wat te kiezen viel. "De tegenstellingen tussen links en rechts zijn veel groter dan bij de vorige verkiezingen. Het gaat over meer, of juist minder Brussel en dat is iets wat de kiezers aangaat, ze voelen er iets bij." Ook de brexitdiscussie heeft de EU volgens Van Slooten dichter bij de kiezers gebracht.
Ook Brussel-correspondent Sander van Hoorn noemt de hoge opkomst opmerkelijk.
In sommige landen waren er aanvullende factoren die waarschijnlijk impact hebben gehad op hoeveel mensen er naar de stembus gingen. In Oostenrijk was er bijvoorbeeld het corruptieschandaal rondom de ÖVP. In Roemenië was er ook een referendum, de opkomst was daar voorlopig bijna 10 procentpunt hoger.
In ons land waren er sinds 1989 niet meer zo veel mensen gaan stemmen voor het Europees Parlement. De opkomst volgens Ipsos was 41 procent, vijf jaar eerder was dat 37 procent.