Strache maakte zijn vertrek op een persconferentie bekend
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijkse vicekanselier Strache stapt op om corruptieschandaal

De Oostenrijkse vicekanselier en voorzitter van de rechts-populistische partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, is teruggetreden uit de regering. Dat zei hij na afloop van een gesprek met bondskanselier Kurz.

Strache raakte in opspraak door een video waarin is te zien dat hij in de aanloop naar de verkiezingen in 2017 bereid was om een vrouw, die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch, overheidsopdrachten toe te spelen in ruil voor steun in de verkiezingscampagne.

Bekijk hier hoe Strache met de 'Russen' onderhandelt:

'Zodra u Kronen Zeitung overneemt, moeten we daar samen over praten'

In een gesprek Kurz heeft Strache zijn functie neergelegd. De FPÖ heeft Norbert Hofer, minister van Verkeer, Innovatie en Technologie, naar voren geschoven als zijn opvolger. Hofer wordt ook partijleider van de FPÖ.

Kurz komt later vandaag met een verklaring. Het is niet duidelijk of hij zal aansturen op nieuwe verkiezingen. Voor zijn ambtswoning hebben zich enkele duizenden mensen verzameld die het aftreden van de regering eisen.

Lucratieve bouwdeals

Strache sprak op 24 juli 2017, enkele maanden voor de verkiezingen, op Ibiza met de zogenaamde nicht van een Russische oligarch. Strache beloofde, in het bijzijn van FPÖ-fractievoorzitter Johann Gudenus, lucratieve bouwdeals en overheidsprojecten als de Russen de populaire krant Kronen Zeitung zouden overnemen en FPÖ aan een verkiezingsoverwinning zouden helpen. Ook Gudenus heeft zijn vertrek aangekondigd.

De vrouw werkte vermoedelijk voor een onbekende opdrachtgever. Van het gesprek zijn in het geheim opnamen gemaakt, die zijn doorgespeeld aan Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung. Het is niet duidelijk waarom het voorval nu naar buiten is gebracht. De bron van de beelden is wel bekend bij het blad en de krant.

Strache zei vanochtend in een verklaring dat het ging om een privégesprek en dat hij er aldoor op heeft gehamerd dat hij zich aan de wet wilde houden. Hij noemt zijn handelen desondanks "dom, onverantwoordelijk en fout".

Aanklagers in Wenen gaan bekijken of er voldoende aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. Volgens FPÖ-vicevoorzitter Christian Hafenecker overweegt ook de partij juridische stappen te nemen.

Schandalen

Strache was sinds 2005 leider van de FPÖ. Onder zijn leiding behaalde de partij de grootste electorale successen sinds Jörg Haider in 2000 de partij verliet. In 2017 kreeg de FPÖ 26 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen.

Daarnaast was hij vicekanselier van de Oostenrijkse regering, bestaande uit zijn FPÖ en de ÖVP van Kurz. Het is niet voor het eerst dat Kurz in verlegenheid wordt gebracht door zijn coalitiepartner, sinds de samenwerking eind 2017 begon.

Zo trad FPÖ'er Christian Schilcher vorige maand terug als locoburgemeester van de stad Braunau am Inn, nadat een storm van kritiek was losgebarsten op een racistisch gedicht dat hij in een krant had gepubliceerd. De coalitie staat verder onder druk vanwege contacten van de FPÖ met de extreemrechtse Identitäre Bewegung Österreich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl