EPA
NOS Nieuws

Oostenrijkse vicekanselier (FPÖ) aangeklaagd door publieke omroep

De Oostenrijkse publieke omroep ORF heeft vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) aangeklaagd. De leider van de rechts-populistische partij beschuldigt op Facebook een nieuwspresentator van de omroep van leugens. Ook schrijft hij dat ORF nepnieuws maakt.

Strache plaatste een foto van de presentator en schreef daarbij: "Er is een plek waar leugens nieuws worden. Die plek heet ORF". De directeur van de omroep, Alexander Wrabetz, zegt dat hiermee de reputatie van zijn 800 journalisten wordt beschadigd en dat hij dat niet accepteert.

De nieuwspresentator heeft zelf Strache ook al aangeklaagd. Die klacht is inmiddels in behandeling genomen door justitie, maar het is nog niet duidelijk of en hoe tot vervolging wordt overgegaan.

Geldkraan

Ook Facebook kan een aanklacht verwachten, heeft Wrabetz gezegd, omdat het bedrijf de post van Strache na een verzoek van ORF niet heeft verwijderd.

Vicekanselier Strache heeft al vaker uitgehaald naar de publieke omroep. Die is volgens hem een spreekbuis van de linkse partijen. Strache zegt dat ORF meer objectieve berichten moet brengen, anders wil hij de geldkraan dichtdraaien.

De Oostenrijkse president Alexander van der Bellen heeft de actie van Strache veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl