Sinds zondag gaat er elke nacht een auto in vlammen op
NOS Nieuws

Onrust en verdriet na reeks autobranden in Gouda: 'Het was de lieveling van mijn man'

"Het ontregelt je leven als je have en goed zo in brand gestoken worden." De impact van de autobranden in Gouda is groot, zag burgemeester Mirjam Salet de afgelopen dagen bij de inwoners van de stad.

"De schrik en het verdriet zitten er bij de inwoners van Gouda goed in", vertelt Salet. Maar liefst negentien auto's gingen de afgelopen weken in vlammen op, vanochtend was het opnieuw raak. Om de brandstichtingen een halt toe te roepen gaat de politie vanaf vanavond preventief fouilleren.

"We hebben dat besloten omdat de aanhoudende stroom branden niet stopt. Het helpt de politie als ze tijdens het surveilleren mensen in de zakken kunnen kijken."

Een heftige, maar noodzakelijke maatregel, legt Salet uit: "Daarom beperken we het preventief fouilleren tot de wijken waar de afgelopen weken branden zijn geweest. En in tijd is het beperkt want we doen dit van vanavond tot dinsdagnacht."

Een echtpaar aan de Plaswijckweg zag hun auto vannacht in vlammen opgaan. "Het was de lieveling van mijn man":

'Heel jammer, die auto was de lieveling van mijn man'

De branden waren in de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle. In alle gevallen gaat de politie uit van brandstichting. Bij alle branden is buurtonderzoek gedaan en zijn camerabeelden bekeken. Dat heeft nog niet geleid tot aanhoudingen.

Dat is niet vreemd want autobranden zijn complexe zaken voor de politie. Er zijn in Nederland steeds meer autobranden, maar over het type daders is maar weinig bekend. Criminoloog Jasper van der Kemp doet onderzoek naar geografische patronen van de branden.

Concrete cijfers zijn er nog niet, maar jongeren die vandalisme plegen en mensen die seriematig brandstichten lijken in ieder geval de voornaamste daders. "Bij seriematige brandstichters wordt vaak over pyromanen gesproken, maar het hoeft niet altijd om mensen met zo'n psychische aandoening te gaan", vertelde hij eerder deze maand.

Extra ogen

Bij de politie in Gouda is inmiddels een speciaal rechercheteam opgericht en er wordt extra gesurveilleerd 's nachts. Dat kan dankzij de inzet van politiekorpsen uit de regio. Gisteren deed de politie een oproep om informatie te delen over de autobranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl