De oproerpolitie en demonstranten staan tegenover elkaar in de straten van Jakarta
NOS Nieuws

Nieuwe nacht van rellen in Indonesië

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is het voor de tweede nacht op rij onrustig geweest. De politie gebruikte traangas, waterkanonnen en rubberkogels om relschoppers te verdrijven. Die demonstreren tegen de uitkomst van de verkiezingen die door de zittende president Widodo zijn gewonnen.

De betogers zijn aanhangers van oud-generaal Prabowo Subianto, de uitdager van Widodo, die bij de verkiezingen 44,5 procent van de stemmen kreeg. Hij zegt dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, maar waarnemers zeggen dat daar geen aanwijzingen voor zijn. De verwachting is dat Prabowo vandaag naar de hoogste rechter stapt om de uitslag aan te vechten.

Last van traangas

Bij de rellen zijn vannacht auto's gesloopt. Er werd met stenen en vuurwerk naar de politie gegooid en demonstranten staken eettentjes en een controlepost in brand. De betogers probeerden over een versperring van prikkeldraad te komen, waarna de oproerpolitie ingreep.

Tientallen demonstranten die last hadden van het traangas werden door hulpverleners behandeld. Sommigen raakten bewusteloos en moesten aan het zuurstof. Gisternacht kwamen bij onlusten zes mensen om het leven, er zijn geen berichten dat er vannacht opnieuw doden zijn gevallen. Sinds dinsdag zijn zeker 250 mensen gearresteerd.

'Protesten niet spontaan'

De politie zegt dat er aanwijzingen zijn dat de protesten zijn georkestreerd. Bij sommige arrestanten zouden enveloppen met geld zijn gevonden, wat volgens de politie erop duidt dat mensen worden betaald om onrust aan te wakkeren.

Zowel Joko Widodo als oud-generaal Prabowo Subianto heeft de demonstranten opgeroepen om hun protest te staken en naar huis te gaan. Subianto's partij Gerindra zegt dat de autoriteiten de schuld van de rellen bij hun kandidaat proberen te leggen.

Deze week zijn meer dan 50.000 agenten en andere ordetroepen ingezet om de orde te bewaken. Sommige sociale media zijn geblokkeerd, volgens de autoriteiten om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl