AFP
NOS NieuwsAangepast

Widodo officieel herkozen als president Indonesië

Joko Widodo is officieel herkozen als president van Indonesië. De 57-jarige had zich vorige maand al uitgeroepen tot winnaar op basis van peilingen, maar dat had zijn tegenstander, oud-generaal Prabowo Subianto, ook gedaan.

De kiescommissie heeft nu, een dag eerder dan gepland, bekendgemaakt dat Widodo 55,5 procent van de stemmen heeft gekregen. Daarmee is hij officieel tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen en kan hij aan een tweede termijn van vijf jaar beginnen.

De autoriteiten houden rekening met onrust in het land, aangezien het niet voor de hand ligt dat de verslagen Prabowo zijn verlies zal nemen. Volgens hem is er op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd.

Volkswoede

"Prabowo heeft een soort volkswoede opgepompt", zegt Azië-correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Om ervoor te zorgen dat zelfs als Widodo met een groot verschil wint, zoals nu is gebeurd, miljoenen mensen het niet zullen accepteren. Prabowo heeft al twee keer de verkiezingen verloren. Deze keer heeft hij zich omringd met militante moslimgroepen. Er wordt dus al gewaarschuwd voor bomaanslagen en chaos."

In de hoofdstad Jakarta zijn duizenden politiemensen en militairen alert op ongeregeldheden. Dat is vooral vanwege een massaal protest van Prabowo-aanhangers. Dat "spontane protest" stond voor morgen gepland. "Er zit nu een dag tussen", zegt Maas. "Die volkswoede is ineens niet meer zo spontaan. De vraag is dus of er inderdaad wel miljoenen mensen de staat op gaan, zoals was aangekondigd."

Beroep tegen uitslag

Prabowo, die naar verluidt in Brunei verblijft, heeft aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen de uitslag, al lijkt dat niet kansrijk. "Zijn aanhangers zijn al langs de kiescommissie geweest om de uitslag aan te vechten. Ze verwezen daarbij naar een aantal websites en overlegden geen enkel hard bewijs. Ik ben dus benieuwd waarmee hij gaat komen", zegt Michel Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl