Premier Theresa May
NOS NieuwsAangepast

Poging om May ten val te brengen voor nieuwe brexitstemming

Partijgenoten van de Britse premier May doen een nieuwe poging om haar zo snel mogelijk aan de kant te zetten, nog voordat het Lagerhuis over een nieuwe variant van haar brexitakkoord met de EU zal stemmen.

"Veel Conservatieve collega's in de eigen fractie vinden dat May met haar nieuwe voorstel veel te veel richting Labour is opgeschoven", zei correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1. "Heel veel Conservatieven zeggen: misschien moeten we voorkomen dat die stemming van begin juni er komt en moeten we May zo snel mogelijk zien kwijt te raken."

In december overleefde May een vertrouwensstemming van haar eigen fractie met 200 tegen 117 stemmen. Dat betekende dat ze nog zeker een jaar kon aanblijven als partijleider en premier. Tegenstanders binnen de fractie willen nu de regels aanpassen, zodat voor de tweede keer binnen een jaar een vertrouwensstemming kan plaatsvinden.

Desastreuze uitslag dreigt

Een van samenzweerders vertelde aan BBC-verslaggever Laura Kuenssberg dat May zondag al ten val moet worden gebracht. Dat is de dag waarop de uitslag van de Europese verkiezingen bekend wordt.

Die uitslag is naar alle waarschijnlijkheid desastreus voor May's partij. In een peiling vorige maand kwamen de Conservatieven op 15 procent van de stemmen uit, maar in recentere peilingen doen ze het nog slechter.

Nigel Farage

"Veel kiezers gaan deze verkiezing gebruiken om hun woede te uiten en een proteststem uit te brengen", zei De Wit. "De Brexit Party van Nigel Farage staat in de peilingen van vanmorgen op 37 procent, met afstand de grootste partij. De Conservatieven van May staan nog maar op 7 procent."

Dat zou het slechtste verkiezingsresultaat in de geschiedenis van de Conservatieve Partij zijn, zei De Wit. "Dat vergroot de druk op de fractie om zo snel mogelijk van May af te komen, misschien al zodra de uitslag van de Europese verkiezingen bekend is."

May's brexitakkoord met de EU is door het Lagerhuis al drie keer verworpen, vooral omdat een groot deel van haar eigen Conservatieve Partij tegen stemde. Daarna probeerde May steun te verwerven bij de Labour-fractie.

Die onderhandelingen liepen vorige week op niets uit. Het heeft geen zin meer om door te praten, zei Labour-leider Corbyn, met een regering die zo zwak is en instabiel is.

Smeekbede

Gisteren deed May een laatste poging om Corbyn aan haar kant te krijgen, onder meer door hem een stemming over een tweede brexit-referendum aan te bieden. "Ik heb laten zien dat ik bereid ben om compromissen te sluiten", schreef ze in een brief. "Ik vraag je hetzelfde te doen, zodat we kunnen doen wat onze partijen hebben beloofd en we het vertrouwen in de politiek kunnen herstellen."

Afgaand op reacties uit het Labour-kamp heeft de brief geen effect gehad. "Ik denk echt dat het verstandig is als de premier dit voorstel niet in stemming brengt", zei een woordvoerder van Labour tegen de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl