EPA

Het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil heeft buitenlands personeel weggehaald van een olieveld in Irak. Dat meldt persbureau Reuters op basis van drie bronnen binnen het bedrijf. De medewerkers, die allemaal werkzaam zijn op het grote West Qurna 1-olieveld, worden overgebracht naar Dubai.

De evacuatie vindt plaats tegen de achtergrond van het aanhoudende wapengekletter tussen de Verenigde Staten en Iran. De Amerikanen trokken woensdag al een deel van hun ambassadepersoneel terug uit de Iraakse steden Bagdad en Erbil.

Aanleiding was volgens een woordvoerder van het ministerie Buitenlandse Zaken een "serieuze dreiging". Wat die dreiging was, werd niet bekend. Mogelijk ging het om dreigementen van door Iran gesteunde Iraakse gewapende groepen.

'We willen geen oorlog'

Daarnaast scherpte de VS in de afgelopen weken de economische sancties tegen Iran aan en stuurde het land onder meer bommenwerpers en het vliegdekschip USS Abraham Lincoln naar de regio. Iran noemde dat "psychologische oorlogsvoering" en een "politiek spel".

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif zei vandaag dat hij niet gelooft dat het op een oorlog zal uitdraaien, "want dat willen we niet".

Vanwege de toenemende spanningen heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gewaarschuwd voorzichtig te zijn met vliegbewegingen in het Golfgebied. Grote maatschappijen als Qatar en Emirates laten weten de waarschuwing te hebben ontvangen, maar vooralsnog hun vliegroutes niet aan te passen.

STER reclame