
Amerika roept deel ambassadepersoneel met spoed terug uit Irak
De Verenigde Staten halen een deel van het ambassadepersoneel terug uit Irak. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de medewerkers op om zo snel mogelijk het land te verlaten. Alleen personeel dat onmisbaar is bij noodgevallen mag blijven.
Het gaat om personeel van de ambassade in de hoofdstad Bagdad en het consulaat in de stad Erbil. De aanleiding is volgens een woordvoerder van het ministerie een "serieuze dreiging". Wat die concreet betekent, is niet bekend. De woordvoerder zei verder zei dat het ministerie erop vertrouwt dat Iraakse veiligheidsdiensten Amerikanen zullen beschermen.
De afgelopen tijd zijn de spanningen tussen Amerika en Iran, buurland van Irak, verder opgelopen. Amerikaanse functionarissen zeiden vorige week tegen The New York Times dat Iran groeperingen in Irak en Syrië mobiliseert voor een aanval op Amerikanen. Afgelopen zondag riep het ministerie alle Amerikanen in Irak al op om alert te zijn.
Vliegdekschip
De VS heeft onder meer bommenwerpers en het vliegdekschip USS Abraham Lincoln naar de regio gestuurd. Iran noemt dat "psychologische oorlogsvoering".
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bracht vorige week een onverwacht flitsbezoek aan Irak. Hij zei dat het belangrijk is dat de Iraakse autoriteiten Amerikanen in Irak beschermen. In het Arabische land zijn ruim 5000 Amerikaanse militairen gestationeerd.
Nederlandse ambassade
Of de gespannen situatie in de regio gevolgen heeft voor de Nederlandse ambassade in Bagdad, is niet duidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat daar nooit mededelingen over worden gedaan.
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.