EPA
NOS NieuwsAangepast

Verplicht inenten tegen mazelen onontkoombaar, zegt KidsRights

Kinderrechtenorganisatie KidsRights vindt dat de overheid het inenten tegen mazelen verplicht moet stellen. Voorzitter en oud-Kinderombudsman Marc Dullaert ziet geen andere oplossing nu de vaccinatiegraad tot 92,9 procent is gedaald.

"Nederland zit nu al vier jaar op rij onder de vaccinatiegraad van 95 procent, de grens die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangehouden", zei Dullaert in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vindt dat de overheid de afgelopen jaren veel heeft gedaan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, onder meer door te investeren in voorlichting. "Maar die veilige grens bereiken we maar niet. Daarom lijkt verplicht inenten tegen mazelen onontkoombaar."

Duivels dilemma

Een beslissing over inenten is niet alleen een zaak van de ouders, vindt Dullaert. "Het is niet alleen een particuliere beslissing. Als je beslist om jouw kind niet in te enten, breng je een ander kind in gevaar. Dat maakt het tot een duivels dilemma."

Een kinderopvangorganisatie in Noord-Holland besloot vorige maand om kinderen te weren die niet zijn ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond.

Kabinet

Van het kabinet hoeft Dullaert voorlopig weinig te verwachten. "Onder de 90 procent wordt het kritiek, maar dat is nog niet het geval", zei staatssecretaris Blokhuis in april. "Er is een stabilisatie in de daling van het aantal vaccinaties, dus ik wil echt eerst nog proberen mensen te overtuigen."

KidsRights presenteert vandaag een ranglijst, gebaseerd op de mate waarin 181 landen het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties naleven. Op het gebied van gezondheid is Nederland tien plaatsen gezakt, omdat kinderen door de te lage vaccinatiegraad niet goed beschermd zijn tegen ziektes als mazelen.

NOS op 3 legde eerder in een video uit waarom ook het RIVM zo veel waarde hecht aan de dekkingsgraad van 95 procent:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl