Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Pleegeieren doodgeschoten ooievaar doorstaan heikele week

De eieren van de ooievaar die vorig weekend werd doodgeschoten in De Lutte hebben de reddingsactie overleefd. Ze werden begin dit weekend uit het nest gehaald en overgebracht naar een speciale broedmachine. De komende week is net zo spannend, dan moeten de jonge ooievaartjes uit de pleegeieren kruipen.

De Ooievaarsopvang in het Gelderse Herwijnen ontfermt zich over de eieren. Daar zijn ze onderzocht toen ze maandag uit het nest werden gehaald. In alle vier de eieren groeit een kuikentje, schrijft Omroep Gelderland. Over ongeveer een week moeten de jongen uit het ei kruipen.

Vorig weekend werd in de nacht van zaterdag op zondag een ooievaarsmannetje doodgeschoten. Wie de dader is, is nog altijd niet bekend. Na de dood van het mannetje bleef het vrouwtje op het nest om uit te broeden. Maandag besloten vrijwilligers om in te grijpen. Omdat de moeder de zorg van de eieren alleen moest doen zou ze het nest niet meer verlaten en omkomen van de honger.

Om moeder en kinderen te redden werden de eieren met een hoogwerker uit het nest in Overijssel gehaald en overgebracht naar de opvang in Herwijnen.

Achtergelaten

Het vrouwtje is in haar eentje achtergebleven in De Lutte. Na haar partner is ze nu ook haar jongen kwijt. "Ze zal ongeveer een week rouwen", zegt Van Andel. "Maar het is echt beter zo. Volgend jaar zal ze waarschijnlijk met een ander mannetje een nieuw nest bouwen." Op de vraag of de moeder niet bijgevoerd had kunnen worden zodat ze zelf de eieren zou kunnen uitbroeden zegt Van Andel dat dat echt niet mogelijk was.

Advertentie via Ster.nl