Magnus Nilsson in zijn restaurant Fäviken Hollandse Hoogte

Sterrenrestaurant Fäviken in Zweden sluit de deuren. Chefkok Magnus Nilsson van het restaurant met twee Michelinsterren heeft er na tien jaar genoeg van. Het is de zoveelste sterrenchef die de afgelopen jaren zijn zaak sluit door de druk die de sterren met zich meebrengen.

Op 14 december gaat het restaurant definitief dicht. Nilsson gaat vanaf dan meer tijd doorbrengen met zijn familie, vissen, tuinieren en fitter worden. "Fysiek, maar ook mentaal", schrijft de kok op Instagram.

Een gerecht van restaurant Fäviken (van tofu, zeewier en tomaat) Hollandse Hoogte

De laatste jaren zijn er steeds meer sterrenchefs die ermee ophouden of hun restaurant sluiten. Zo maakten in september vorig jaar de eigenaren van restaurant Checkers in Wales bekend hun enige ster in te leveren en hun zaak om te dopen tot een minder chic etablissement.

Ook restaurant Andre, een restaurant in Singapore met twee sterren, leverde zijn sterren in. De Franse chef Sébastien Bras vroeg zelfs aan Michelin om zijn drie sterren terug te nemen.

Oud Sluis

In Nederland leverden ook al topkoks hun sterren in: zo koos Ron Blaauw er in 2013 voor om een ander concept, zonder sterren, op te zetten. Sergio Herman stopte eveneens in 2013 met zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Alle chefs geven aan dat hun keuze te maken had met de druk en vermoeidheid die bij het hebben van een sterrenrestaurant komt kijken.

Overigens hebben de Nederlandse chefs met hun nieuwe zaken alweer nieuwe sterren veroverd: Blaauw één, Herman twee.

STER reclame