NOS NieuwsAangepast

Wie is Thijs H., verdachte van de moorden in Den Haag en Zuid-Limburg?

De 27-jarige Hagenaar Thijs H. wordt verdacht van de moord afgelopen zaterdag op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes, en een vrouw van 63 en een 68-jarige man dinsdag op de Brunssummerheide. H. werd gisteravond in Zuid-Limburg op straat gearresteerd, nadat hij op de nationale opsporingslijst was geplaatst.

Uit gesprekken met (oud-)huisgenoten, medestudenten en een oud-werkgever komt een beeld naar voren van een intelligente, sombere jongen, die zijn persoonlijke problemen voor de buitenwereld goed verborgen wist te houden.

Ggz-instelling

Daarentegen werd vanavond bekend dat hij ggz-instelling is opgenomen. De instelling houdt het bij de volgende verklaring: "We zijn enorm geschrokken van het nieuws. We kunnen niks zeggen zolang het politie-onderzoek loopt. En we leven mee met de nabestaanden van de slachtoffers."

Ik kende hem niet goed, maar hij oogde alsof er iets niet helemaal in orde was.

Een oud-huisgenoot van H.

"Een slimme, aardige gast, maar ook een sombere, zwaarmoedige jongen die veel op zijn kamer zat", zegt een 29-jarige oud-huisgenoot. Ze woonde vier jaar geleden een jaar lang met H. in een studentenhuis in het centrum van Den Haag. Het pand, boven een restaurant, werd bewoond door vijf studenten. Ze deelde een keuken en een badkamer met H.

Desondanks voelde ze zich niet bij hem op haar gemak. "Ik ontweek de keuken als hij er was, omdat er een ongemakkelijke vibe hing. Ik kende hem niet goed, maar hij oogde alsof er iets niet helemaal in orde was."

Ze vernam via de media dat H. wordt verdacht van de moord. "Dat vond ik best heftig. Ik zei gelijk: dat was mijn buurjongen. Ik ben een uur van slag geweest. Het is een naar en droevig verhaal."

Badkamerdeur

De politie deed gisteravond forensisch onderzoek in een woning aan de Hooikade in Den Haag. Volgens een bewoner woonde H. sinds twee weken in het studentenhuis.

"Ik heb hem twee keer gezien. Bij de eerste ontmoeting dacht ik: een normale jongen, een student", vertelt hij. "De tweede keer, afgelopen zaterdag, was apart, want toen had hij de badkamerdeur ingeslagen. Toen ik verhaal ging halen kwam er niet echt iets duidelijks uit. Ik dacht dat hij dronken was. Daarna heb ik hem niet meer gezien."

Buurjongen moordverdachte Thijs H.: hij sloeg de badkamerdeur in

Een oud-werkgever van H. kent hem juist als een open persoon. "Thijs heeft een jaar bij ons gewerkt. Hij kwam binnen via een hackathon, een driedaagse wedstrijd om nieuw talent te werven en te testen. Thijs was ongelooflijk goed en een van de besten."

De oud-werkgever is "geschokt" door het nieuws. Hij omschrijft H. als "zeer gedreven, lief, sociaal en stil". "Hij werkte heel hard en was zeker niet op zichzelf. Hij kwam ook op de barbecues en feestjes die we organiseerden. Hij combineerde zijn werk bij ons met twee studies. Er moet iets gebeurd zijn met hem waardoor hij dit heeft gedaan."

H. aan het werk voor het bedrijf

Toen de voormalig werkgever H. in oktober benaderde om opnieuw voor het bedrijf te komen werken, bedankte H. omdat hij cum laude wilde afstuderen.

Ook oud-medestudenten van H. aan de universiteit Leiden zeggen tegen unity.nu dat H. "heel normaal" leek. "Nooit iets waarvan je dacht: 'wat een gekke jongen'."

Ze deden vier jaar geleden tegelijk met H. een bestuursjaar aan de faculteit sociale wetenschappen. H. was als bestuurslid onder meer verantwoordelijk voor de boekverkoop aan leden van de studievereniging Itiwana. "Tijdens borrels en in de omgang was het echt een vriendelijk persoon. Wel een beetje een muurbloempje."

H. zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Volgens de advocaat ligt het in de lijn der verwachting dat zijn cliënt morgen wordt voorgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl