NOS Nieuws

Moskeeën treffen veiligheidsmaatregelen tijdens ramadan

Moskeeën nemen maatregelen om de veiligheid te verbeteren tijdens de ramadan, die morgen begint. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er iets wordt beraamd, maar na de recente gebeurtenissen in Christchurch zijn de gebedshuizen toch bang voor incidenten.

Meerdere moskeeën hebben burgerwachten geregeld vanuit hun eigen achterban. Ook nemen ze andere maatregelen, waar ze niets over willen zeggen.

"Vorig jaar hielden we ook toezicht, maar dit jaar hebben de mensen extra trainingen gevolgd en zijn er bewakingscamera's geplaatst bij moskeeën die dat nog niet hadden. Voor alle zekerheid", zegt Mohamed Bouimj, directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).

Aanslagen

Dat de schrik erin zit, komt onder meer door de dubbele terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart. Een rechts-extremist drong twee moskeeën binnen en schoot in totaal meer dan vijftig mensen dood tijdens het gebed.

Daarnaast waren er kleinere incidenten dichter bij huis. In Waddinxveen sloegen twee agressieve mannen vorige maand de voorzitter van de plaatselijke moskee in elkaar. In Drachten werd de moskee vorig jaar in brand gestoken en in Enschede is dat een paar jaar geleden ook geprobeerd.

Ook de moskee as-Soennah in Den Haag was onlangs een doelwit. Bij de moskee werden twee poppen en een spandoek met een tekst over de profeet Mohammed neergezet door de anti-islamitische beweging Pegida.

"Moskeeën zijn vaak doelwit uit extreemrechtse hoek. Wat ons zorgen baart, is dat er veel sympathie is voor dat soort acties", zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. "Honderden mensen hebben gezegd dat het niet ver genoeg ging om een spandoek op te hangen. Zij hebben letterlijk opgeroepen de boel in de fik te steken. Daarom nemen we tijdens de ramadan zichtbare en onzichtbare maatregelen."

Angst

Veel moskeegangers zijn bang, aldus Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden en van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH). "De meeste moskeeën zitten straks tot de deur toe vol. Er hoeft maar iemand boe te roepen of er breekt paniek uit", aldus Bouzzit.

Bouzzit maakt zich vooral zorgen over moskeeën in dorpen en buitenwijken. "Die organisaties hebben niet de capaciteiten om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Sommige gemeenten hebben onvoldoende besef van de dreiging. Hulp hangt af van hoe hard je als moskee op de deur van autoriteiten kan slaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl