EPA
NOS NieuwsAangepast

Trump sprak met Poetin over kernwapens, zegt Witte Huis

President Trump heeft met zijn Russische collega Poetin gesproken. In het telefoongesprek, dat volgens het Witte Huis langer dan een uur duurde, zou het onder meer zijn gegaan over kernwapens, Noord-Korea, de situatie in Venezuela en Oekraïne en het Rusland-onderzoek van de Amerikaanse speciale aanklager Mueller.

"Het was een heel goed gesprek", zei Trumps woordvoerder Sanders tegen Witte Huis-verslaggevers. "Ze spraken over kernwapenverdragen, over nieuwe en verlenging van bestaande verdragen, met de mogelijkheid om China bij de onderhandelingen te betrekken." Trump zei zelf later dat China "heel graag" wil meedoen.

Kremlin

Op de website van het Kremlin staat dat Trump het initiatief nam voor het gesprek. Of er over kernwapens is gesproken, zeggen de Russen niet. Het Kremlin stelt alleen dat de "dialoog op verschillende terreinen wordt geïntensiveerd, ook wat betreft strategische stabiliteit".

De VS en Rusland trokken in februari de stekker uit het INF-verdrag, dat het produceren van nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer verbiedt. Een ander verdrag, New START, loopt in 2021 af. Dat gaat over strategische kernwapens, die op verder gelegen doelen worden afgevuurd, bijvoorbeeld met een intercontinentale raket.

Noord-Korea en Venezuela

Een deel van het gesprek ging over Noord-Korea. Beide presidenten vinden dat dat land afstand van zijn kernwapens moet doen. Trump wil dat Poetin druk uitoefent op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die liet Poetin vorige week weten dat Noord-Korea bereid is stappen te zetten, in ruil voor veiligheidsgaranties voor zijn land.

Wat de crisis in Venezuela betreft liet Poetin Trump weten dat de Venezolanen zelf over hun toekomst moeten beslissen. Bemoeienis van buitenaf en pogingen om de regering van Maduro met geweld weg te krijgen, ondermijnen de kansen op een politieke oplossing, aldus de verklaring van het Kremlin.

Mueller

Het Mueller-rapport is volgens Witte Huis-woordvoerder Sanders "heel, heel kort", aan de orde gekomen. Het Kremlin zegt er niets over.

Mueller schreef dat Rusland op twee manieren geprobeerd heeft om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 in het voordeel van Trump te beïnvloeden: door e-mails van de Democratische Partij te hacken en te verspreiden en door het verspreiden van nepnieuws op sociale media.

Mueller vond geen bewijs dat Trump of zijn campagneteam met de Russen had samengespannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl