NOS Nieuws

Gemeente akkoord met club en KNVB: vrouwenvoetbal Heerenveen gered

Het vrouwenvoetbal in Heerenveen is gered. De gemeente heeft daar samen met sc Heerenveen en de KNVB afspraken over gemaakt. De KNVB en de voetbalclub stellen een overbruggingskrediet beschikbaar, waardoor de speelsters en trainers betaald krijgen en zich kunnen voorbereiden op het volgende seizoen.

Daarnaast wil het college van burgemeester en wethouders de voetbalclub onder voorwaarden geld lenen, maximaal 150.000 euro. Of de gemeenteraad daarmee instemt, is nog onduidelijk, maar burgemeester Van der Zwan heeft daar vertrouwen in, zegt hij.

Ook is afgesproken dat de twee huidige bestuursleden van de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen vertrekken om plaats te maken voor een groter nieuw bestuur, zegt Van der Zwan. "Ik ben heel blij dat het huidige bestuur aan een warme overdracht wil meewerken."

Belangrijk voor de maatschappij

"Het vrouwenvoetbal is maatschappelijk heel belangrijk", zegt Van der Zwan. "Als je ziet hoeveel vrouwen en meiden zich aanmelden en dat er heel andere mensen naar het stadion komen als de vrouwen spelen. Het is gewoon een gezinsuitje en dat moeten we weer terug hebben in het voetbal. Dat is goed, ook voor het mannenvoetbal."

Maar professioneel vrouwenvoetbal kan alleen goed gaan als het is ingebed in de betaald voetbalorganisatie van sportclub Heerenveen, vindt de burgemeester. "In onze gesprekken heeft de club ook aangegeven dat dat op termijn de intentie is. Alleen dan heeft het vrouwenvoetbal een professionele basis en toekomst."

"Om daarnaartoe te groeien is tijd nodig. Afgesproken is nu dat de club zijn bijdrage aan het vrouwenvoetbal verdubbelt, van 50.000 euro naar 100.000 euro elk jaar. En met het nieuwe bestuur gaat veel scherper gekeken worden naar samenwerking op het gebied van medische en technische begeleiding, catering, gebruik van het stadion, noem maar op. En de club garandeert voor de komende twee maanden de salarissen van de speelsters, om rust in de tent te krijgen."

Aan zijden draadje

Vorige week luidde de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen de noodklok: er zou een einde komen aan het vrouwenvoetbal op het hoogste niveau in de stad. De stichting kreeg de begroting niet rond en trok de conclusie dat het op deze manier niet langer kon. Dat zou betekenen dat de ploeg, één van de acht in de Nederlandse eredivisie bij de vrouwen, zich moest terugtrekken uit de hoogste divisie.

Voortbestaan vrouwentak Heerenveen onzeker: 'We kunnen gewoon niet eens stoppen'

Volgens de gemeente is die mededeling hard aangekomen in "sportlievend Heerenveen" en is er daarna intensief overleg geweest tussen de voetbalclub, de KNVB, Sport Fryslân, de gemeente Heerenveen en het bestuur van de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen.

Al die partijen vinden dat het vrouwenvoetbal in de Friese stad moet blijven en dat er voldoende perspectief is. Daarom heeft de KNVB de 50.000 euro die eerst was ingetrokken, weer toegezegd, voor twee jaar. En de bond neemt de komende twee maanden de salarissen van de trainers voor zijn rekening.

De partijen willen dat er een stevig financieel, juridisch en organisatorisch fundament wordt aangebracht en daar is ook een nieuw bestuur voor nodig. Binnenkort komt er een kwartiermaker die alle toezeggingen en voorwaarden formeel gaat vastleggen. Dan kunnen ook nieuwe bestuursleden worden aangetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl