Een beeld uit de verspreide IS-video Site

De islamitische terreurgroep IS heeft op internet een video verspreid waarop IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te zien en te horen zou zijn. Als de man in beeld werkelijk Baghdadi is, is het voor het eerst sinds 2014 dat er beeld van hem opduikt.

De man in beeld spreekt zeker drie mannen toe over de slag om de Syrische plaats Baghouz. Het laatste bolwerk van IS viel vorige maand, nadat het maanden door de Syrische Democratische Strijdkrachten was belegerd. Dat de man, ogenschijnlijk Baghdadi, erover spreekt en zegt dat de slag voorbij is, betekent dat de video kort geleden moet zijn opgenomen.

De spreker zegt dat de strijd de barbaarsheid van de kruisvaarders tegenover de islamitische gemeenschap heeft laten zien, maar ook hoe standvastig en moedig deze gemeenschap is.

Dit is een gedeelte van het filmpje dat online is gezet:

IS zet video van 'leider Baghdadi' online

SITE Intelligence, dat activiteiten van de terreurorganisatie volgt, lijkt ervan uit te gaan dat de video authentiek is en dat het inderdaad gaat om de leider van IS.

Volgens SITE prijst hij ook de daders van de recente aanslagen in Sri Lanka. Op het moment dat hij deze woorden uitspreekt is de spreker niet in beeld. Mogelijk is de audio later toegevoegd, meldt het bedrijf. De aanslagen in Sri Lanka zouden een wraak zijn op de nederlaag van IS in Baghouz.

Er wordt al bijna twee jaar gediscussieerd over de vraag of de IS-leider nog in leven is. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei in 2017 van meerdere bronnen in Syrië gehoord te hebben dat hij dood is. Onduidelijk bleef wanneer hij was gestorven en hoe. Daarvoor was hij meerdere keren en door meerdere partijen doodverklaard.

IS heeft zijn dood steeds ontkend. Vorig jaar verspreidde de terreurgroep geluidsopnames waarop hij te horen zou zijn.

De laatste videobeelden dateren uit 2014, toen Baghdadi in de grote moskee in Mosul het kalifaat uitriep. IS had op dat moment nog grote delen van Irak en Syrië in handen.

25 miljoen dollar

De VS heeft in 2016 25 miljoen dollar op het hoofd van de IS-leider gezet. Ook Irak, Syrië en de Koerden willen hem in handen krijgen. Ze houden hem onder meer verantwoordelijk voor de massamoord op burgers, ambtenaren en gevangengenomen militairen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat in een verklaring weten de authenticiteit van de video na te gaan.

STER reclame