Sponsorloop vanaf voormalig Kamp Westerbork geschrapt na bedreigingen
De omstreden nachtelijke sponsorloop vanaf voormalig Kamp Westerbork gaat vanwege bedreigingen niet door. De tocht, die zou eindigen in Groningen, is een van de vijf wandelingen die Stichting Vluchteling organiseert tijdens de Nacht van de Vluchteling. Het is niet bekend vanuit welke hoek de bedreigingen komen.
Op de locatie werd al eerder negatief gereageerd, ook vanuit de Joodse gemeenschap. Westerbork functioneerde in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp naar de vernietigingskampen. Een groot deel van de 107.000 Nederlandse Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd, moest aanvankelijk kortere of lange tijd doorbrengen in Westerbork.
Westerbork werd in 1939 juist gebouwd voor Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen. Omdat dat dit jaar 80 jaar geleden is, ontstond het plan om een van de sponsorlopen bij wijze van jubileumeditie daar te laten beginnen.
Vertroebeling
Op die keuze werd geschokt gereageerd. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, noemde het plan in De Telegraaf ridicuul. "In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald."
Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, vindt dat de inzet van Westerbork als symbool voor vluchtelingenproblematiek "vertroebeling" oplevert. "De nagedachtenis aan de Holocaust hoort niet te worden ingezet voor andere zaken."
'Holocaust-ontkenner'
De directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, noemde de kritiek in een reactie begrijpelijk maar onterecht. Hij betreurt het dat het anno 2019 onmogelijk is om een wandeling te organiseren met een doel dat nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van Kamp Westerbork. "Het herinneringscentrum zal aandacht blijven geven aan het thema vluchtelingen, toen en nu." Op NPO Radio 1 zei Mulder dat hij is uitgemaakt voor antisemiet en Holocaust-ontkenner.
De burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, Mieke Damsma, snapt het besluit, maar vindt het onbegrijpelijk dat het noodzakelijk is. "De activiteit is juist gericht op saamhorigheid en wordt tegengehouden door uitingen van onverdraagzaamheid."
Stichting Vluchteling organiseert in juni voor de tiende keer een reeks sponsortochten tijdens de Nacht van de Vluchteling. In de nacht van 15 juni kunnen de vierhonderd lopers die zich hadden opgegeven voor de afgelaste route starten vanuit vier andere locaties. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen zal aandacht worden besteed aan het ontstaan van Westerbork als vluchtelingenkamp tachtig jaar geleden.