Voormalig doorgangskamp Westerbork
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Westerbork: Joodse kritiek op sponsorloop onterecht

Binnen de Joodse gemeenschap is "met verbijstering" gereageerd op het plan van de Stichting Vluchteling om een nachtelijke sponsorloop te organiseren met startpunt in voormalig kamp Westerbork. De directeur van het Herinneringscentrum noemt de kritiek in een reactie begrijpelijk maar niet terecht.

De Stichting Vluchteling organiseert in juni voor de tiende keer een reeks sponsortochten tijdens de Nacht van de Vluchteling. Een ervan begint in voormalig kamp Westerbork en eindigt in Groningen. Inschrijven kan vanaf deze week.

In De Telegraaf noemen vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap het schokkend dat de Holocaust wordt gebruikt voor een sponsorloop waarmee geld moet worden opgehaald voor vluchtelingen. Een groot deel van de 107.000 Nederlandse Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd, moest aanvankelijk kortere of lange tijd doorbrengen in Westerbork.

Het is gewoon niet oké, ridicuul zelfs

"Waarom niet het Internationaal Strafhof in Den Haag kiezen als locatie? Of de ambassade van Syrië? Dan zou ik zelfs meelopen", zegt Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad in De Telegraaf. "Maar het is gewoon niet oké, ridicuul zelfs, om de link met de Holocaust te leggen. Bovendien, als je er iets van zegt, ben je niet medemenselijk, zelfs al snel een fascist."

Op Twitter variëren de negatieve reacties van "zeer kwetsend voor de Joodse gemeenschap" tot "walgelijk dat jullie juist van Kamp Westerbork vertrekken, de plek waar duizenden Joden zijn afgevoerd."

Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vindt dat de kritiek voorbijgaat aan het feit dat het kamp in 1939 juist voor Duitse en Oostenrijkse Joodse vluchtelingen is gebouwd. "In 2019 is dat tachtig jaar geleden. Dit is een deel van de bewoningsgeschiedenis van het kamp. De Nacht van de Vluchteling is een activiteit die hierbij stilstaat", aldus Mulder bij RTV Drenthe.

"Ik begrijp het wel: de eerste reactie bij Westerbork is dat je denkt aan een doorgangskamp. Dat is goed en vanzelfsprekend. Maar we hebben het hier over de vluchtelingenperiode in de jaren 30", zegt Mulder. De directeur van het Herinneringscentrum noemt alle reacties op sociale media heftig. "Maar dat weten we van sociale media. Dat gebeurt ook bij andere zaken. Ik hoop dat mensen begrijpen waarvoor het kamp oorspronkelijk werd gebouwd."

Advertentie via Ster.nl