NOS NieuwsAangepast

Dode en gewonden bij aanslag op synagoge Californië

Bij een aanslag op een synagoge in Californië is een vrouw om het leven gekomen en zijn drie mensen gewond geraakt, een 8-jarig meisje, haar oom van 31 en de rabbijn. Er is een 19-jarige man opgepakt; volgens de autoriteiten werd hij gedreven door haatgevoelens.

De terrorist opende het vuur met een automatisch geweer in het gebedshuis van de stad Poway, ten noorden van San Diego. Hij zou antisemitische leuzen hebben geroepen. Volgens lokale media werd een vrouw van 60 dodelijk geraakt toen ze zich voor de rabbijn wilde werpen.

Enkele ooggetuigen vertelden wat ze zagen:

Aanslag op synagoge Californië: 'Verrast dat zoiets hier kan gebeuren'

De aanslag was op de laatste dag van het joodse Paasfeest. In de synagoge waren ongeveer honderd mensen bijeen. Het gewonde meisje van 8 was enkele jaren geleden met haar familie verhuisd van Israël naar de VS, vanwege de veiligheid. Ze woonden in Sderot, vlak bij de grens met Gaza, waar geregeld raketten over en weer vlogen. Haar oom, die ook gewond raakte, was uit Israël overgekomen om met hen het Paasfeest te vieren.

Verdachte

De dader is kort na de aanslag opgepakt in de buurt van de synagoge. Hij had zelf de politie gebeld. Bij zijn arrestatie had de man een geweer bij zich, maar hij gaf zich zonder problemen over.

Het gaat om een inwoner van San Diego zonder strafblad. Amerikaanse media melden dat een manifest vol racistische en antisemitische taal en citaten uit de Bijbel, dat voor de aanslag online verscheen, mogelijk van hem is. Daarin biecht de schrijver ook op vorige maand brand te hebben gesticht bij een moskee in de stad. Daar werd toen graffiti gevonden over de aanslag op een moskee in Nieuw-Zeeland.

'Haat voor de Joodse gemeenschap'

De burgemeester van Poway zegt dat de aanslag wordt gezien als een hate crime. "Ik begrijp dat de dader iemand was met haat in zijn hart, haat voor de Joodse gemeenschap."

President Trump sprak in een reactie eveneens over haat als motief. Hij heeft alle betrokkenen zijn medeleven betuigd en de hulpdiensten voor hun optreden geprezen.

Pittsburgh

De aanslag was precies een half jaar na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh. Op 27 oktober werden er in die synagoge elf mensen gedood. Dat was de dodelijkste antisemitische aanslag in de geschiedenis van de VS.

Een bijeenkomst bij de synagoge in Pittsburgh, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Californië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl