AFP

Bij een operatie van politie en leger in het oosten van Sri Lanka in de nasleep van de bomaanslagen van zondag zijn meerdere doden gevallen. Toen de troepen een verdacht pand in de plaats Sainthamaruthu omsingelden, klonken er binnen drie explosies. Vanuit het gebouw werd ook geschoten op de veiligheidstroepen. Bij de inval in het pand troffen militairen vijftien doden aan, onder wie zes kinderen en drie vrouwen.

Volgens de politie waren onder de doden militanten die zichzelf hadden opgeblazen. Een vrouw en een meisje zijn zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

De confrontatie vond plaats nabij de woonplaats van de vermoedelijke leider van de aanslagen van Paaszondag, die volgens de autoriteiten daarbij is omgekomen. Gisteren trof de politie bij een andere inval in Sainthamaruthu al 150 pakketten met explosieven en 100.000 kogels aan.

Nederlandse toeristen terug

Sinds de aanslagen, waarbij ruim 250 mensen omkwamen, zijn tientallen mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid. Volgens president Sirisena zijn er zo'n 140 mensen in het land met banden met IS. Uit vrees voor verdere aanslagen worden vanaf vandaag zo'n 450 Nederlanders in het land teruggevlogen.

De Verenigde Staten roepen de familieleden van Amerikaanse diplomaten en andere overheidsmedewerkers die in Sri Lanka zijn gestationeerd, terug vanwege de voortdurende terroristische dreiging, laat Buitenlandse Zaken in Washington weten. Ook Amerikanen wier aanwezigheid op het eiland niet strikt noodzakelijk is, krijgen het advies terug te keren naar de VS.

STER reclame