De Sri Lankaanse veiligheidsdiensten bij een huiszoeking in Colombo, eerder deze week AFP

Bij meerdere huiszoekingen in het oosten van Sri Lanka is geschoten. Een persoon kwam daarbij om het leven. Dit gebeurde toen de politie een pand binnenviel in de stad Sammanthurai. Op beelden van lokale media is te zien dat daar een groot aantal explosieven en ontstekers is aangetroffen.

Ook werden er metalen balletjes en een drone gevonden, evenals traditionele kledij die vaak door IS-sympathisanten wordt gedragen. Mogelijk gaat het om een werkplaats waar bommen werden vervaardigd.

Bij een andere huiszoeking in verband met de aanslagen afgelopen weekend, in de kuststad Sainthamaruthu, werd ook geschoten. Of daar ook slachtoffers zijn gevallen is onduidelijk. Daarnaast werden er in de omgeving meerdere explosies gehoord, maar daar is nog weinig over bekend.

Een Sri Lankaans tv-kanaal toont het aangetroffen materiaal in Sammanthurai :

Mogelijke bomfabriek ontdekt bij huiszoekingen Sri Lanka

De Sri Lankaanse politie is nog op zoek naar 140 verdachten die banden zouden hebben met IS. De terroristische groepering eiste de aanslagen afgelopen dinsdag op.

Excuses

De premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, biedt op Twitter zijn excuses aan voor het niet beschermen van de slachtoffers.

"We nemen de volledige verantwoordelijkheid op en maken onze excuses, omdat we gefaald hebben in het beschermen van de slachtoffers van deze tragische gebeurtenissen. We gaan de kerken opbouwen, onze economie herstellen en er alles aan doen om terrorisme te voorkomen", schrijft hij.

Het dodental van de aanslagen van zondag is gisteren naar beneden bijgesteld. Het officieel aantal doden ligt nu tussen de 250 en 260. President Sirisena zegt dat de autoriteiten de situatie op dit moment volledig onder controle hebben.

STER reclame