Een toerist in het Viharamahadevi Park in Colombo
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse toeristen in Sri Lanka worden teruggevlogen

Alle 400 tot 500 Nederlandse toeristen die via een reisorganisatie op vakantie zijn in Sri Lanka worden vanaf vandaag teruggevlogen naar huis. Het Calamiteitenfonds bevestigt een bericht in De Telegraaf van die strekking.

Directeur Reuver van het Calamiteitenfonds zegt dat reisorganisaties de toeristen vanaf vandaag naar Nederland terughalen. De kosten daarvoor komen bij het Calamiteitenfonds terecht.

Volgens voorzitter Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) worden zondag meer dan 100 toeristen opgehaald met een vliegtuig van TUI. De hele operatie duurt volgens hem een dag of vijf.

Reisadvies aangepast

Omdat de veiligheidssituatie in heel Sri Lanka "onvoorspelbaar en onzeker" is, adviseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanavond nog om alleen naar het land te reizen als dit noodzakelijk is. Vanaf vandaag worden de Nederlanders gerepatrieerd als gevolg van het aangescherpte reisadvies.

Er zijn "nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is. Ook houdt men rekening met religieuze wraakacties", schrijft het ministerie.

Het reisadvies is van geel, waarbij wordt gewaarschuwd voor risico's, veranderd in oranje. Dat betekent dus: alleen reizen als het echt nodig is.

Minder doden

Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn zo'n 100 mensen minder omgekomen dan de autoriteiten eerder meldden. Woensdag werd nog gezegd dat er 359 dodelijke slachtoffers waren. Dat aantal is nu bijgesteld naar tussen de 250 en 260.

Hoeveel het er exact zijn, is volgens de directeur van de gezondheidsdiensten moeilijk te zeggen. "Er zijn zoveel lichaamsdelen en het is moeilijk om een precies beeld te geven", zegt hij tegen persbureau Reuters. Er liggen nog honderden gewonden in het ziekenhuis.

Serie aanslagen

Op Eerste Paasdag werd een serie bomaanslagen gepleegd bij vier hotels en drie kerken. De kerken waren op dat moment vol vanwege de paasmis. De aanslagen zijn voor zover bekend gepleegd door negen goed opgeleide, islamitische Sri Lankanen. De regering van Sri Lanka zegt dat er aanwijzingen zijn dat de daders banden hadden met IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl