NOS Nieuws

Trump keert zich tegen VN-wapenhandelverdrag

De Amerikaanse president Trump heeft op het jaarlijkse congres van de wapenlobby NRA aangekondigd dat de VS zich gaat terugtrekken uit het VN-wapenverdrag dat de handel in conventionele wapens moet reguleren. Zijn voorganger Obama had het verdrag ondertekend, maar het Amerikaanse Congres had ratificatie tot nu toe tegengehouden. Trump heeft de Senaat nu te verstaan gegeven het verdrag niet te ondertekenen.

"We zullen nooit buitenlandse bureaucraten ons recht op wapens laten vertrappen", zei Trump in zijn toespraak bij de wapenlobby, die altijd fel tegen het verdrag geweest is. "Ik hoop dat jullie tevreden zijn."

Critici van Trump zien de aankondiging als een vooral symbolische stap, bedoeld om de wapenlobby te verleiden tot steun aan zijn herverkiezingscampagne.

EPA
Trump toont het opgezegde verdrag aan NRA-leden

Het verdrag uit 2013 reguleert de internationale wapenhandel om te voorkomen dat wapens, van geweren tot tanks, in handen komen van schenders van mensenrechten. 101 landen hebben het aangenomen, nog eens 29 landen hebben wel een handtekening gezet, maar het verdrag nog niet geratificeerd.

Herroepen

Amerika is wereldwijd de grootste wapenexporteur. Tegenstanders van het verdrag stellen dat het weinig zoden aan de dijk zet: als afnemers geen Amerikaanse wapens meer kunnen kopen, stappen ze over naar handelaren uit Rusland of China, die niet onder het verdrag vallen.

Trump heeft in het verleden enkele internationale besluiten van Obama herroepen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs, de atoomovereenkomst met Iran en de verstrekkende Aziatische handelsovereenkomst. Al in zijn inauguratiespeech maakte hij met de woorden America first duidelijk dat de Amerikaanse soevereiniteit bij hem bovenaan staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl