Ter Apel wil van opvangcentrum af om overlast, tenzij er meer politie komt
Ter Apel is klaar met de overlast vanuit het opvangcentrum voor asielzoekers. Als er niet meer politie bij komt om de veiligheid van de bewoners te garanderen, moet het centrum dicht, vindt de gemeenteraad van Westerwolde, waar Ter Apel in ligt.
Deze week ontstond opschudding over een groepje jonge asielzoekers die een bus belaagden. Ze werden geweigerd omdat ze volgens vervoerbedrijf Qbuzz met zijn vieren op één kaartje wilden reizen, maakten ruzie met de chauffeur en een toezichthouder en intimideerden hen. Volgens het bedrijf komen ze uit veilige landen en horen ze bij een groep van zo'n 35 'veiligelanders' die drie à vier keer per week overlast veroorzaken.
In deze video, waarin iedereen onherkenbaar is gemaakt, hoor je hoe de asielzoekers reageren als ze niet allemaal met de bus mee mogen:
Er zijn meer problemen, zegt raadslid Paul Timmermans. "Veel winkeldiefstallen, regelmatig woninginsluiping. Er wordt bij mensen aangebeld en af en toe gevraagd om slaapplaatsen. Zonder draagvlak onder de bevolking kun je zo'n centrum niet hebben. En dat draagvlak verdwijnt."
Ook voor burgemeester Velema is de maat vol. Waar de asielzoekers dan naartoe zouden moeten, weet hij niet. "Een lastige vraag, want als het niet in Ter Apel is, dan is het ergens anders in Nederland. Maar het centrum is groot in verhouding tot het dorp, dus niet in Ter Apel." Er wonen ruim 9000 mensen. In het centrum kunnen 2000 asielzoekers worden opgevangen.
Ingewikkeld
Ondertussen zijn er plannen voor een pilot met een aparte pendelbus tussen het opvangcentrum en station Emmen. Dat was een idee van buschauffeurs, zegt een woordvoerder van Qbuzz in het radioprogramma Nieuws en Co. "Hiermee isoleer je de groep van onze normale reizigers."
Ook asielzoekers die niet voor problemen zorgen en "gewoon keurig betalen" moeten in de aparte bus. "Je kunt daar geen onderscheid in maken. Dit is best wel een ingewikkelde maatregel, daarom is het ook een pilot."
De pendelbus komt van een ander bedrijf, dat vaker samenwerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zegt de Qbuzz-woordvoerder. "Onze chauffeurs zijn er klaar mee. We willen de problemen bij onze bus weg hebben."
- liveblog
Fieldlab-pilot in Efteling afgeblazen • Toeristen in Griekenland vanaf half mei welkom
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 21 april.
Eerste prikken met Janssen-vaccin gezet in Leiden
Dankzij het inzetten van het Janssen-vaccin blijft het kabinet naar eigen zeggen op koers liggen in de vaccinatiestrategie.
Blijdschap om veroordeling agent die Floyd doodde, Biden vindt het nog niet genoeg
De zwarte gemeenschap in de VS reageert opgelucht op de veroordeling van de voormalige politieman Derek Chauvin.