Asielzoekerscentrum Ter Apel ANP

Asielzoekers die overlast veroorzaken, mogen niet gratis met een aparte bus worden vervoerd. Die oproep heeft de Tweede Kamer gedaan aan staatssecretaris Harbers. Vorige week zei de staatssecretaris zelf al dat het niet de bedoeling is dat het vervoer gratis wordt, maar de Kamer vond zijn bewoordingen niet stellig genoeg.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil een aparte busverbinding instellen tussen Emmen en het asielzoekerscentrum in Ter Apel, omdat een aantal asielzoekers overlast veroorzaakt. Op die manier moeten andere reizigers worden beschermd tegen agressie en bedreigingen. Het gaat om een proef van drie maanden.

Harbers benadrukte vorige week dat allerlei aspecten van de buslijn nog moeten worden uitgewerkt, en ook hij vindt gratis vervoer "de wereld op zijn kop". Maar omdat hij niet verder wilde gaan dan dat gratis vervoer "niet voor de hand ligt" en dat hij "er niet op inzet", legde de Kamer zelf vast dat overlastgevende asielzoekers niet mogen worden beloond met het aanbieden van gratis busvervoer. Alle fracties steunden een motie daarover van de SP.

STER reclame