Eerste Kamer-lijsttrekker Otten en partijleider Baudet
NOS NieuwsAangepast

Otten ook weg als fractiemedewerker Forum voor Democratie

Het partijbestuur van Forum voor Democratie heeft medeoprichter van de partij Henk Otten gevraagd terug te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie, zo heeft partijleider Baudet in een tweet laten weten. Otten was twee jaar medewerker bij de fractie en komt eind volgende maand waarschijnlijk in de Eerste Kamer als fractievoorzitter van FvD.

Otten noemt de tweet van Baudet "niet zo handig". "Het partijbestuur, waar ik zelf in zit, gaat helemaal niet over contracten van medewerkers van de Tweede Kamerfractie. Dat is een zaak van de Tweede Kamerleden", aldus Otten.

Gesprekken

Hij erkent dat er wordt gepraat over zijn toekomstige positie. "We zijn inderdaad in gesprek over de invulling van mijn nieuwe rol in de Eerste Kamer. De gesprekken hierover zijn nog gaande en het lijkt me beter om deze tussen partijen te voeren en niet via Twitter."

Otten benadrukt dat het voor Baudet "heel principieel" is dat Eerste Kamerleden niet in dienst kunnen zijn bij de Tweede Kamerfractie. "Hetzelfde geldt voor Jeroen de Vries, die ook naar de Eerste Kamer gaat en nu net als ik in de Tweede Kamer werkt", laat de tweede man van de partij weten. De discussie speelt volgens hem al sinds de verkiezingsuitslag van 20 maart. De Vries is nu voorlichter van Baudet.

Gisteren werd bekend dat Otten zijn functie als penningmeester neerlegt. Hij heeft dat besluit zelf genomen en het zou niets te maken hebben met zijn interview in NRC afgelopen zaterdag, waarin hij stevige kritiek uit op Thierry Baudet. Volgens Otten vaart de partijleider een te rechtse koers en moet hij andere volksvertegenwoordigers meer bij de partij betrekken.

Baudet zei gisteren dat hij verrast was door het kritische interview van Otten, maar hij ontkent dat er sprake is van een richtingenstrijd.

Volgens NOS-verslaggever Arjan Noorlander lijkt het conflict tussen Baudet en Otten zich te verergeren nu via tweets een meningsverschil over functies naar buiten komt. "Het is duidelijk dat ze het nog niet hebben uitgesproken, en dat is wel opmerkelijk voor een partij die een maand geleden de grootste werd bij de Provinciale Statenverkiezingen."

Kamerlid Hiddema ontkent dat er sprake is van een "richtingenstrijd" binnen de partij. Het kan voor Otten ook geen nieuws zijn dat hij weggaat bij de Tweede Kamerfractie, zei hij bij het tv-programma Pauw. "Dat is bij ons intern al maanden bekend."

Het vertrek van Otten uit de Tweede Kamerfractie is wel "eervol", staat in de tweet van Baudet. "We wensen hem alle succes in zijn nieuwe rol als beoogd Eerste Kamerlid!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl