ANP

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was naar eigen zeggen verrast door het kritische interview dat zijn tweede man, Henk Otten, zaterdag gaf aan NRC Handelsblad. Maar Baudet ontkent dat er sprake is van een richtingenstrijd in zijn partij.

"Er is bij ons een permanente discussie gaande", reageerde Baudet laconiek. Otten zei in de krant dat Baudet partijgenoten in de provincie "onnodig in de wind zet", door te flirten met extreemrechts gedachtegoed. Forum wordt daardoor te veel naar rechts getrokken, vindt Otten, die de Eerste Kamerfractie van de partij gaat leiden.

Baudet ziet de uitspraken van Otten niet als fundamentele kritiek. "Het gaat een beetje om de toon. De één is wat praktischer ingesteld en de ander wat filosofischer."

Baudet: er is geen richtingenstrijd binnen Forum

Otten richtte zijn pijlen ook op het optreden van Baudet op de avond van de Statenverkiezingen. Hij trok de aandacht te veel naar zichzelf toe, vindt Otten. Ook de met Latijn doorspekte speech vol identiteitspolitiek was hem een doorn in het oog.

Baudet is er niet van onder de indruk. "Ik kies ervoor om af en toe vergezichten te schetsen. Dat heeft denk ik ook een enorme aantrekkingskracht op mensen in Nederland."

Henk, hou je mond

De kritiek van Otten is niet nieuw, zeggen zowel Baudet als zijn fractiegenoot Hiddema. In de top van de partij uit hij die wel vaker, volgens Hiddema. "Hij wordt dan weleens uitgelachen. We zeggen soms ook: Henk hou je mond."

Vandaag meldde het FD dat Otten stopt als penningmeester van Forum voor Democratie. Maar dat besluit heeft volgens hem niets te maken met zijn kritische interview, zegt hij in een verklaring. "Het neemt steeds meer tijd in beslag en is lastig te combineren met de vele andere werkzaamheden die ik voor FvD verricht en met het leiden van de Eerste Kamerfractie."

STER reclame