Thierry Baudet en Henk Otten
NOS Nieuws

FvD-prominent Otten: Baudet moet succes meer delen

De tweede man en mede-oprichter van Forum voor Democratie (FvD), Henk Otten, levert in een interview met NRC kritiek op partijleider Thierry Baudet. Volgens Otten moet Baudet andere volksvertegenwoordigers meer bij de partij betrekken.

Volgens Otten is Forum voor Democratie niet meer alleen de partij van Baudet en Theo Hiddema. Baudet had volgens hem daarom op 21 maart, verkiezingsavond, een andere speech moeten houden. In zijn speech van 21 minuten zaten veel academische en historische elementen.

"Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo'n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag. Ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen", zegt Otten.

FvD moet nuchterder

Henk Otten voert vanaf volgende maand de FvD-fractie in de Eerste Kamer aan. Hij vindt dat de partij nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter moet worden.

"Met zijn uitspraken laat hij weten dat hij meer is van het klassieke rechts-conservatieve politieke denken, zaken die te maken hebben met ondernemerschap en lage belastingen. Hij geeft daarmee aan de andere partijen aan dat er met hem samen te werken valt," zegt politiek verslaggever Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij wil daarmee bereiken dat andere partijen zijn partij niet meteen afwijzen."

Dat de partij naar rechts opschuift en wordt beticht van racisme, hindert volgens Otten andere FvD'ers. "Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten."

In het interview in NRC gaat Otten ook in op het meldpunt voor 'indoctrinatie in het onderwijs' dat Forum voor Democratie in het leven heeft geroepen. "Dat heeft iets van een kliklijn."

Ruimte voor kritiek

Wat Baudet van de kritiek vindt, is nog niet duidelijk. "Als we kijken naar het verleden van Forum voor Democratie is daar wat meer ruimte voor kritiek dan bij andere partijen. Dit is wel eens vaker gebeurd binnen de partij, bijvoorbeeld over de Europese Unie. Otten trapt enorm op de rem als het gaat om uittreden uit de EU, terwijl Baudet keer op keer aangeeft dat hij nog steeds voor een 'nexit' is", zegt Geerts. "Een harde aanval leidt daar niet meteen tot een tweestrijd om het vertrouwen van de eigen partij."

Volgens Geerts wil Baudet voorkomen dat zijn partij hetzelfde lot treft als de PVV, namelijk dat het een eenmanspartij wordt. "Hij heeft actieve leden die zich willen inzetten in de Provinciale Staten, maar die ook willen meedenken over de koers van de partij. Als hij daarvoor geen ruimte biedt, heeft hij een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl