Een jonge Wout Brama wordt landskampioen, op de eerste divisie na won hij sindsdien alle denkbare prijzen in Nederland ANP

Kampioensduel Twente brengt ongekend aantal supporters op de been

time icon

Twente maakt zich op voor het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. Vanmiddag om 14.30 uur wordt in Enschede afgetrapt voor het duel met Jong AZ en nooit eerder werd een promotiewedstrijd op het een na hoogste niveau voor zoveel mensen gespeeld.

Terug naar de jaren tachtig. Toen ze het nog wat minder nauw namen met de veiligheid in en rond de stadions, die veelal bestonden uit staantribunes. Bijna 25.000 mensen bezochten in De Vliert de nacompetitiewedstrijd tussen FC Den Bosch en MVV.

Meer supporters dan in de eredivisie

Dat record is dit seizoen gebroken door FC Twente, waar de Grolsch Veste plaats biedt aan dertigduizend supporters. Gemiddeld trekt de club dit seizoen met ruim 26.000 toeschouwers ook meer mensen naar het stadion dan het deed in de laatste drie seizoenen op het hoogste niveau.

FC Twente is sowieso kampioen als het maandagmiddag thuis van Jong AZ wint. Dan is het na Sparta, DWS en AZ de vierde club die zowel in de eredivisie als eerste divisie kampioen geworden is.

Als FC Twente maandag niet wint, is er ook nog kans dat de terugkeer naar de eredivisie wordt veiliggesteld. Als achtervolger Sparta namelijk punten morst bij Jong PSV, is het resultaat in Enschede niet meer van belang.

Gek genoeg is het dieptepunt ook ooit door FC Twente bereikt, toen vijf jaar geleden het beloftenelftal nog actief was in de eerste divisie. De partij tegen Jong PSV trok toen 72 belangstellenden. Vandaag strijdt de club zelfs tegen zwarthandel, omdat het stadion stijf uitverkocht is.

FC Twente
@fctwente
🔴⚽ Het zal vandaag extra druk worden in en rondom De Grolsch Veste. Supporters wordt geadviseerd om met de fiets naar het stadion te komen of om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Tot vanmiddag! #twejaz #fctwente
1 maand geleden
Mike Gerritsen
@MikeGerritsen
#fctwente
1 maand geleden
Willem Wevert
@WillemWevert
Met mijn zoon vandaag naar de Grolsch Veste. Samen kijken hoe ons #FCTwente kampioen wordt. Samen juichen. Samen mopperen op Jari. Samen lachen om die gekke lui achter ons. Samen in de auto voor-/nabeschouwen. Samen ons helemaal #Tukker voelen. Kan wel janken van geluk..:)
1 maand geleden
mike roetenberg
@mike_roetenberg
Nog een paar uurtjes geduld @fctwente @FCTHoksebarge @Grolsch
1 maand geleden

Spelers Peet Bijen en Tim Hölscher stonden ook al binnen de lijnen toen die beloften voor wat vrienden en familieleden vooral het veld omploegden in de Grolsch Veste. Vandaag de dag behoren ze tot de A-selectie. En ook voor aanvoerder Wout Brama is zijn carrière bij FC Twente er een van uitersten.

De middenvelder won binnen tien jaar alle denkbare prijzen in de Nederlandse competitie en debuteerde in 2009 in Oranje, waar hij op het middenveld speelde met Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder.

Alleen het kampioenschap in de eerste divisie ontbreekt nog op zijn erelijst. Dat kan na vanmiddag zomaar anders zijn.

De selectie van Twente wordt in 2010 onthaald bij het stadion na het binnenhalen van de landstitel ANP

Het Twente van toen is het huidige Twente allang niet meer. Zoals algemeen bekend raakte de club in financieel zwaar weer en hing het voortbestaan van de club aan een zijden draadje. Twee weken geleden ging de gemeente Enschede nog akkoord met steunplan voor de club om een faillissement te voorkomen.

Vanuit andere clubs werd ook wel schande gesproken over het handelen van FC Twente. Zo was er onbegrip toen Twente drie jaar geleden toch in de eredivisie mocht blijven ondanks een ander advies van de licentiecommissie. Echt zware sancties vanuit de voetbalbond bleven uit en steeds maar weer werd de club gered.

De steun vanaf de tribunes is, zeker vandaag, hoe dan ook ongekend. En dus nooit eerder op deze schaal vertoond, zeker voor een club die zo diep gezonken was.

Vorige week gingen we op bezoek bij FC Twente en spraken we met Wout Brama over de niet altijd gemakkelijke weg terug omhoog:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Brama is dicht bij promotie met 'zijn' FC Twente

STER Reclame