Fans van FC Twente vallen elkaar in de armen voor het stadion
NOS Voetbal

FC Twente blijft toch in de eredivisie

FC Twente speelt komend seizoen toch in de eredivisie. Dat heeft de beroepscommissie van de KNVB besloten.

Het besluit is in tegenstelling met het eerdere oordeel van de licentiecommissie. Door de uitspraak degradeert De Graafschap. Twente heeft wel een boete van in totaal 181.000 euro gekregen, vanwege vier ernstige overtredingen.

Volgens de beroepscommissie heeft de licentiecommissie weliswaar op een aantal punten gelijk, maar is er wel een cruciaal verschil in de interpretatie van de zogenoemde ‘schoon-schipverklaring’, die FC Twente in mei op verzoek van de licentiecommissie afgaf.

In december 2015 bepaalde de licentiecommissie dat FC Twente de licentie alleen kon behouden indien er volledig afgerekend zou worden met het verleden van de club. In de maanden daarna volgde echter nog meer belastende informatie uit dat verleden.

Belastende informatie

De conclusie van de beroepscommissie is dat FC Twente na het decemberbesluit volledig schoon schip heeft gemaakt en dat de opgedoken belastende informatie daar een gevolg van is. Om die reden weegt de beroepscommissie die overtredingen niet mee in de afweging of FC Twente wel of niet de licentie mag behouden.

Volgens de beroepscommissie is door de licentiecommissie in december wel de indruk gewekt dat de misstanden in de periode tussen december 2015 en april 2016 niet zouden worden meegewogen in de beoordeling voor het behoud van de licentie. Dat deed de licentiecommissie uiteindelijk wel, zegt de beroepscommissie.

Fans FC Twente krijgen het goede nieuws te horen

De Graafschap overweegt stappen

De uitspraak van de beroepscommissie is bindend en komt in Doetinchem aan als een mokerslag, waar De Graafschap dacht in de eredivisie te blijven na het eerdere besluit om Twente te laten degraderen.

"We voelen ons onrechtvaardig behandeld", aldus manager voetbalzaken Peter Hofstede. De club overweegt nu een gang naar de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl