De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente ANP

De KNVB mocht de eredivisie-licentie van FC Twente intrekken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in het kort geding dat de Enschedese club tegen de KNVB had aangespannen.   

De consequentie is dat FC Twente degradeert naar de eerste divisie. De licentiecommissie van de KNVB besloot FC Twente vanwege financieel wanbeleid terug te zetten. De Enschedese club wilde die straf via de rechter ongedaan maken, maar zag dat verzoek dus getorpedeerd worden.  

Oordeel beroepscommissie

FC Twente lichtte maandag bij de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB toe waarom de club het oneens is met de uitspraak van de KNVB. De beroepscommissie doet maandag uitspraak. In theorie kan FC Twente daardoor alsnog in de eredivisie blijven.

De club ondernam juridische stappen nadat de KNVB had besloten de proflicentie van de Tukkers in te trekken. De bond wilde de Enschedese club vervolgens direct een nieuwe licentie toekennen, om zo een doorstart te maken in de eerste divisie. 

De licentie werd ontnomen omdat Twente onder meer gesjoemeld zou hebben bij transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar.

Redelijkheid

Het nieuwe bestuur van FC Twente, onder leiding van algemeen directeur Onno Jacobs, stelt echter dat met de licentiecommissie van de KNVB was afgesproken dat het nieuwe bestuur niet kon worden gestraft voor het wanbeleid van zijn voorgangers. De landskampioen van 2010 beweert daarom dat het intrekken van de proflicentie onterecht was, maar de rechtbank is het daar niet mee eens.   

De KNVB heeft volgens de rechtbank bij haar beslissing rekening gehouden met de inspanningen van de club voor een nieuwe toekomst. De rechter oordeelt dat de KNVB in redelijkheid tot zijn beslissing heeft kunnen komen.  

STER reclame