NOS Nieuws

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomen kappen

Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen. Aanleiding is de groeiende kritiek van de achterban op het kapbeleid. Enige uitzondering zijn bomen die vanwege veiligheidsredenen moeten worden gekapt.

De organisatie gaat de komende maanden het gesprek aan met betrokken leden, donateurs en vrijwilligers. Op plekken waar in de toekomst bomen moeten worden gekapt, gaat Natuurmonumenten praten met de omwonenden. De organisatie sluit niet uit dat de gesprekken kunnen leiden tot het heroverwegen van het kapbeleid.

Volgens Staatsbosbeheer moeten er tienduizenden hectares bos bijkomen om CO2 op te slaan, maar in de praktijk verdwijnt er meer bos dan erbij komt. Natuurmonumenten erkent dat het raar voelt om bomen om te zagen in plaats van bij te planten. Toch zou er netto gezien een lichte groei zijn van het oppervlak aan bos.

Protesten

Provincies en het Rijk, maar ook Natuurmonumenten en andere landeigenaren, ruimen jaarlijks grote percelen bos om plaats te maken voor hei en stuifduin omdat de biodiversiteit omhoog moet. Het kappen van bomen zorgt ervoor dat planten en struiken meer zonlicht krijgen. Natuurmonumenten beheert in totaal meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan een derde deel bos.

De laatste tijd zijn er vaak stevige protesten geweest tegen het kappen van bomen, bijvoorbeeld langs de A2 en vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. Ook in Amelisweerd liepen de gemoederen hoog op vanwege het kappen van bomen omdat de snelweg A27 verbreed wordt. Op sociale media zijn er ook steeds meer protesten tegen de bomenkap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl