Een impressie van hoe het nieuwe ziekenhuis eruit gaat zien Noordwest Ziekenhuisgroep

Ondanks bezwaren van natuurorganisaties en bewoners mag de Noordwest Ziekenhuisgroep een nieuw ziekenhuis bouwen in stadspark De Hout in Alkmaar. De Raad van State heeft de bezwaren tegen de bouw terzijde geschoven en het bestemmingsplan in stand gelaten.

Het ziekenhuis kan volgens het bestemmingsplan 5100 vierkante meter van het stadspark gebruiken voor de bouw. In het park staan onder meer 35 bomen van meer dan honderd jaar oud. De tegenstanders van de plannen zijn fel tegen de kap van bomen voor het ziekenhuis.

Het ziekenhuis zegt dat slechts een beperkt deel van de 5100 vierkante meter nodig is voor de nieuwbouw en dat er minder oude bomen hoeven te wijken dan 35. Bovendien wordt geprobeerd om die bomen te verplaatsen in plaats van te kappen, volgens een woordvoerder.

17 jaar verbouwen

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan door de Raad van State kan de eerste fase van de bouw nu volgend jaar beginnen. Naar verwachting duurt de totale verbouwing 17 jaar.

Voorzitter Johan Bos van actiegroep Red de Hout is teleurgesteld. "Moreel hebben we het gelijk aan onze kant, maar juridisch gaan we nat", zegt hij tegen NH Nieuws.

Het ziekenhuis reageert juist verheugd. "We zijn ontzettend blij dat de vernieuwbouw van het ziekenhuis en een verdere vergroening van het ziekenhuisterrein met deze uitspraak een flinke stap dichterbij zijn gekomen", zegt bestuurslid Jurgen Sernee.

Hoop nog niet opgegeven

Red de Hout stapte in 2017 naar de Raad van State nadat de gemeenteraad van Alkmaar had ingestemd met de plannen voor het ziekenhuis. De actievoerders pleiten voor een variant van het ziekenhuis waarbij er geen bomen gekapt hoeven te worden.

De actiegroep geeft de hoop niet op en is bereid naar het Europees Hof van Justitie te stappen. "Het ziekenhuis staat misschien op punten voor, maar we staan nog lang niet schaakmat", zegt Bos.

STER reclame