1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

12 arrestaties in verband met aanslag op Telegraaf-gebouw

Arrestatieteams hebben vanmorgen 12 verdachten aangehouden. Zes van hen worden rechtstreeks verdacht van betrokkenheid bij de aanslag met een bestelbusje op het gebouw van De Telegraaf vorig jaar in Amsterdam. De andere zes zouden horen bij een groep die spullen levert aan de onderwereld.

Dat zegt Olivier Dutilh, hoofd van de recherche in Amsterdam. Tussen beide groepen is volgens Dutilh wel een verband. "Dat is waarom we er bewust voor hebben gekozen beide zaken tegelijk te laten klappen, zoals wij dat noemen."

De verdachten zijn tussen de 20 en 27 jaar oud. Ze zitten in beperking, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Op de beelden hieronder is te zien hoe twee verdachten worden aangehouden:

Arrestatieteams arresteren verdachten Telegraaf-aanslag

De invallen waren in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Ook werden er woningen, garageboxen en loodsen doorzocht in onder meer Zwanenburg, Houten, Zaandam en Amstelveen. Daarbij werden gestolen spullen aangetroffen, zoals kentekenplaten, motoren, geld en gps-trackers. De zoekoperatie van de politie is nog niet afgerond.

Volgens Dutilh zijn bij de actie vanmorgen de mensen aangehouden die zich hebben beziggehouden met het voorbereiden van de aanslag op De Telegraaf. "Voor zover wij denken gaat het om mensen die de aanslag hebben voorbereid door het stelen van voertuigen, die de aanslag hebben uitgevoerd en die de vluchtauto in brand hebben gestoken na de aanslag."

Over het motief van die aanslag wil Dutilh niets zeggen. "Maar wat je ziet in deze wereld is dat er altijd een verbinding is met verdovende middelen en de cocaïnemarkt." Ook over een mogelijke link met de voortvluchtige crimineel Ridouan T. wil Dutilh nog niets kwijt. "Dat moet verder worden onderzocht."

Liquidatie

Volgens De Telegraaf houden politie en justitie er sterk rekening mee dat de aanslag op het gebouw van De Telegraaf is uitgevoerd in opdracht van Ridouan T. Zijn organisatie wordt verdacht van meerdere liquidaties.

De aanslag op De Telegraaf op 26 juni vorig jaar werd uitgevoerd met een auto met jerrycans benzine. De auto ramde de glazen pui van het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam. De dader stak vervolgens de jerrycans in brand, waarna een explosie volgde die de voorpui verwoestte. De schade van de brand bedroeg bijna een miljoen euro.

Een paar dagen voor deze aanslag werd het pand van Pijper Media in Amsterdam, uitgever van onder meer Panorama en Nieuwe Revu, beschoten met een raketwerper. Zowel Panorama als De Telegraaf had eerder over Ridouan T. geschreven.

Een bewakingscamera legde vast hoe de bestelauto vorig jaar door de pui reed:

Bestelbusje ramt gebouw Telegraaf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl