NOS NieuwsAangepast

Beelden aanslag Telegraaf-gebouw: bestuurder steekt auto in brand

De Telegraaf heeft beelden verspreid van de aanslag op het hoofdkantoor van de krant in Amsterdam. Daarop is te zien dat de bestuurder twee keer inrijdt op de gevel en vervolgens de bestelauto in brand steekt.

Bestelbusje ramt gebouw Telegraaf

Voordat deze beelden werden verspreid, was het nog niet duidelijk of de brand was veroorzaakt door de botsing of dat het vuur was aangestoken. Wel zei de politie al snel ervan uit te gaan dat de gevel met opzet was geramd en de Telegraaf sprak vrijwel direct van een aanslag.

Twee keer rammen

In de video is te zien dat de bestelauto op de stoep tussen de plantenbakken door rijdt, vervolgens gas geeft en de glazen pui van het gebouw ramt. Hierna rijdt de bestuurder enkele meters achteruit en ramt de gevel opnieuw.

De bestuurder, die een capuchon over zijn hoofd draagt, stapt hierna uit en loopt rustig langs de auto. Hij gooit iets in de laadruimte van de bestelauto, waarna een steekvlam of explosie ontstaat.

Vluchtauto

Op de beelden is te zien dat de man wegrent en aan de passagierskant instapt bij een auto, die langs de weg stond en die tegelijk met de bestelwagen was komen aanrijden. Die auto rijdt vervolgens weg.

Volgens de politie maakt de video duidelijk dat het rammen van de gevel met opzet is gebeurd. Bij een eerdere getuigenoproep zei de politie al dat de vluchtauto een donkerkleurige Audi was.

Hoofdredacteur Paul Jansen en andere medewerkers van de Telegraaf zeggen tegen de NOS dat tot voor kort auto's niet bij de entree van het gebouw konden komen, omdat plantenbakken en betonnen blokken op de stoep de doorgang barricadeerden. Vanwege werkzaamheden aan het gebouw met een hoogwerker zijn enkele blokken onlangs verplaatst.

Het sporenonderzoek bij het Telegraaf-gebouw is inmiddels bijna afgerond, meldt de politie. En de bestelauto is weggetakeld.

'Niet intimideren'

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen zegt dat het personeel is geraakt door de gebeurtenissen van vannacht. "Dit is niet iets waar je blij van wordt. Mensen zijn hier onder de indruk. Tegelijkertijd laten wij ons niet intimideren. Wij stropen de mouwen op en zijn inmiddels weer aan het werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl