De Italiaanse wielrenner Alberto Bettiol heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de 103de editie van de Ronde van Vlaanderen te winnen. Het is zelfs de eerste profzege voor de 25-jarige renner van EF Education First.

Hij ging er op zeventien kilometer van de meet alleen vandoor bij de derde beklimming van de Oude Kwaremont, hield zijn marge vast op de Paterberg - de zeventiende en laatste helling - en reed solo naar de in Oudenaarde getrokken streep.

Van der Poel vierde na valpartij

Juist bij de Oude Kwaremont ging het mis voor Mathieu van der Poel. De Nederlandse veldrijder die debuteerde in de klassieker kwam daar lelijk ten val, maar knokte zich toch nog naar de vierde plaats in de eindstand.

Aan de voet van de Paterberg reed hij nog op 0.45 seconden van het peloton. Met een ongelooflijke inspanning dichtte Van der Poel de kloof in amper vijftien kilometer. Daarna begon hij tevergeefs ook direct aan te vallen, alsof hij niet net een doodsmak had gemaakt.

Na de Paterberg hadden de circa twintig achtervolgers, met daarbij alle favorieten, nog alle kans om Bettiol terug te halen, maar in de veertien kilometer die resteerden, was er van een goede samenwerking geen sprake tussen mannen als Greg van Avermaet, Peter Sagan, Wout van Aert, Zdenek Stybar en Van der Poel.

Bettiol: 'Kan niet geloven wat ik gedaan heb'

"Ik kan niet geloven wat ik gedaan heb. Mijn eerste overwinning...", zei een verbouwereerde Bettiol na zijn overwinning. "Dit waren de veertien langste kilometer uit mijn leven."

Achter de 25-jarige Bettiol eindigde Kasper Asgreen als tweede. De Deen, die diep in de finale nog samen met Dylan van Baarle aan kop reed, had genoeg energie over voor een jump in de slotkilometers.

De Noor Alexander Kristoff werd derde, net voor Van der Poel. Dat die na alle inspanningen ook nog meesprintte, was moeilijk te bevatten. Een podiumplaats zat er echter net niet voor hem in.

Terpstra even buiten bewustzijn na val

Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar, kwam op zo'n 160 kilometer van de finish hard ten val en liep daarbij een hersenschudding op. Hij lag zelfs even buiten bewustzijn op het asfalt en werd daarna naar het ziekenhuis overgebracht.

Terpstra naar het ziekenhuis vervoerd na harde val Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
Uitslag Ronde van Vlaanderen

STER reclame