Van Vleuten grijpt in eindeloze sprint net naast zege Ronde van Vlaanderen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is Annemiek van Vleuten net niet gelukt om voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. De winnares van 2011 ging vroeg de eindsprint aan, maar werd op het laatste stuk ingehaald door de Italiaanse Europees kampioene Marta Bastianelli.

Achter Bastianelli en Van Vleuten werd de Deense Cecilie Uttrup Ludwig derde. Het drietal bleef een achtervolgend kwartet - met Chantal Blaak en Ellen van Dijk - net voor.

De beslissing van de koers viel op de Oude Kwaremont toen de vijf sterksten overbleven: Van Vleuten, Vos, Ludwig, Katarzyna Niewiadoma en Bastianelli. Vos, winnares in 2013, reed kort daarna lek en viel weg.

Op de Paterberg, de laatste van in totaal tien hellingen, haakte Niewiadoma af. Van Vleuten probeerde in de dertien kilometer na de Paterberg Bastianelli te lossen, maar de wereldkampioene op de weg van 2007 pareerde alle aanvallen en won zonder veel moeite de eindsprint.

Van Vleuten: 'Bastianelli zó snel in de sprint'

Van Vleuten was na de race realistisch in haar commentaar. "Ik had er onderweg al een hard hoofd in. De koers was niet zwaar genoeg. Er werd afwachtend gereden en dat was niet in mijn voordeel. En Bastianelli is zó snel in de sprint. Maar de dingen die ik zelf in de hand had, heb ik goed gedaan."

En zo bleef een nieuwe Nederlandse zege in de Ronde van Vlaanderen uit. Anna van der Breggen won vorig jaar, Ellen van Dijk in 2014, Vos in 2013, Van Vleuten in 2011 en Mirjam Melchers-Van Poppel in 2005 en 2006.

STER reclame