Pater Frans van der Lugt bij het jezuïtische klooster in Homs, weken voor zijn dood
NOS Nieuws

Pater Van der Lugt weigerde belegerd Homs te verlaten en werd martelaar

Het is vijf jaar geleden dat de Nederlandse pater Frans van der Lugt werd doodgeschoten in de Syrische stad Homs. De geestelijke wordt vandaag herdacht en zal waarschijnlijk zalig worden verklaard. Dat zou een terechte eer zijn voor een "buitengewoon indrukwekkend man", zegt de Vlaamse pater Nikolaas Sintobin.

De jezuïet Van der Lugt (75) woonde bijna vijftig jaar bij het klooster in Homs, waar hij mensen opving met een beperking. In de jaren voor zijn dood lag die stad in oorlogsgebied. De pater zag zijn buurt verwoest worden en hij leed honger, maar weigerde Homs te verlaten.

In filmpjes op YouTube vroeg hij om hulp voor de Syriërs, die dat volgens hem dringend nodig hadden. "Hij heeft in daad en woord getoond dat je mens kunt zijn in de meest extreme omstandigheden", vertelt pater Sintobin. Op 7 april 2014 werd Van der Lugt voor zijn woning doodgeschoten door gewapende mannen.

Bekijk hier de animatiefilm die de jezuïetenorde maakte over de pater:

De moordenaar is nooit gepakt en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren, denkt pater Sintobin. De katholieke orde van jezuïeten in Homs wil dat ook zo laten, uit angst voor repercussies tegen de christelijke bevolking als de dader wordt gearresteerd. De jezuïeten denken dat Van der Lugt dat ook zelf zo zou hebben gewild.

In de weken voor zijn dood maakte de pater veel ellende mee in Homs. "Dat zag je ook aan hem", zegt Sintobin. "Hij was niet dik, maar zat altijd goed in zijn vlees. Toen het einde naderde, werd hij magerder en magerder. Het was aangrijpend. Het was daar ook nog erg koud, zelfs in huis had hij warme kleren aan. Het ontbrak hem aan alles, maar toch bleef hij."

Luister hier het hele gesprek met pater Sintobin terug in het NOS Radio 1 Journaal:

Met zijn dood werd Van der Lugt een martelaar voor de jezuïeten. Zijn graf, in de tuin van het klooster, is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor christenen en moslims in Syrië. Zij voelen zich zo aangesproken door zijn levensvoorbeeld, dat hij ook na zijn dood impact heeft, zegt Sintobin. "Dat was ook zijn grote droom."

Vandaag zijn in Amsterdam en in Homs speciale herdenkingsdiensten. De kans is groot dat de zaligverklaring van Van der Lugt dan wordt aangekondigd. De jezuïtische ordegenoot van Van der Lugt, Zaïd Hilal, zei deze week tegen het Katholiek Nieuwsblad dat het proces al is begonnen. Bovendien is de geestelijke die hierover gaat naar Homs gereisd om de dienst bij te wonen.

De Vlaamse pater Sintobin begrijpt dat Van der Lugt deze eer krijgt toebedeeld. Hij heeft hem nooit persoonlijk gekend, maar weet veel van de pater. "Als je over die man leest en je verdiept in wat hij heeft geschreven, kun je alleen maar van hem gaan houden. Hij heeft letterlijk zijn leven gegeven voor dat waar hij voor stond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl