NOS NieuwsAangepast

Nederlandse pater in Syrië gedood

De Nederlandse jezuïetenpater Frans van der Lugt (75) is vanochtend in de Syrische stad Homs doodgeschoten. De orde van jezuïeten zegt dat hij uit zijn woning werd meegenomen door gewapende mannen en geslagen. Voor zijn woning, bij het klooster, werd hij door het hoofd geschoten.

Een bron in Homs, die in contact stond met de pater, zegt dat Van der Lugt al is begraven in de stad.

Van der Lugt, lid van de Nederlandse orde van jezuïeten, gaf de afgelopen tijd verscheidene interviews vanuit Homs, de stad waar hij verbleef. Hij sprak herhaaldelijk zijn zorg uit over de schrijnende situatie in Syrië, maar was vastbesloten om in het land te blijven.

Noodkreet

In januari zette de pater-jezuïet een filmpje op YouTube met een noodkreet. Hij benadrukte dat mensen dringend hulp nodig hebben. "We willen niet sterven in een zee van ellende en leed."

De pater woonde al tientallen jaren in een klooster in Homs, waar hij mensen opving met een beperking. Het afgelopen jaar werd de situatie er steeds slechter.

Volgens correspondent Sander van Hoorn was de situatie van de Nederlander net zo slecht als die van andere achterblijvers.

Het is niet duidelijk wie achter de moord op de Nederlander zit. Van Hoorn zegt dat er in Homs vooral bendes van de oppositie actief zijn, maar dat wil niet zeggen dat de moordenaars uit die hoek komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl