NOS NieuwsAangepast

Paus bedroefd om dood pater Frans

Paus Franciscus heeft zijn afschuw uitgesproken over de moord op de Nederlandse pater Frans van der Lugt. Hij zei dat hij diep bedroefd is en riep opnieuw op om het geweld in Syrië te beëindigen.

"De brute moord vervult mij met diepe pijn en doet me weer denken aan de vele mensen die in dat gekwelde land lijden. Mijn geliefde Syrië, dat al veel te lang in de greep is van een bloedig conflict, dat dood en vernietiging blijft verspreiden", zei de paus.

Franciscus vroeg gelovigen met hem te bidden voor vrede in Syrië en riep de verantwoordelijken voor het geweld op de wapens neer te leggen. Hij voegde eraan toe dat de mensenrechten in Syrië moeten worden gerespecteerd.

Mis in Homs

Vanochtend is Van der Lugt in Homs herdacht. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlands-Vlaamse provincie van de Orde der Jezuïeten bekendgemaakt.

In een klooster in het niet-bezette deel van de stad werd voor de pater een mis opgedragen. Het lichaam van de pater is nog in de wijk Bustan al-Diwan, maar dat is in rebellengebied. Volgens Stuyt is de pater gisteren in de tuin van het huis van de jezuïeten in Homs begraven.

Herdenking Amsterdam

Aanstaande vrijdag wordt pater Frans in Amsterdam herdacht, tijdens de Avond van de Martelaren van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. In het bijzijn van vijf Nederlandse bisschoppen zullen Van der Lugt en andere christenen die stierven om hun geloof worden herdacht.

De Nederlandse jezuïeten denken er nog over om ook een eigen herdenking te organiseren.

De pater woonde en werkte tientallen jaren in Homs. Hij hielp onder meer mensen met een beperking. Afgelopen maandag werd hij doodgeschoten. De verantwoordelijkheid voor de moord is nog niet opgeëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl