VN-chef António Guterres (L) sprak gisteren met Khalifa Haftar (R) AFP

G7 waarschuwt Libische krijgsheer Haftar offensief in Libië te staken

time icon Aangepast

De internationale gemeenschap heeft de Libische krijgsheer Haftar opgeroepen zijn opmars naar de hoofdstad Tripoli te staken. Zowel de VN-Veiligheidsraad als de zeven wereldmachten die de G7 vormen hebben hun zorgen uitgesproken over het escalerende geweld in Libië.

Haftars troepen hebben naar eigen zeggen de zuidelijke buitenwijken van Tripoli bereikt en het voormalige internationale vliegveld daar ingenomen.

'Geen militaire oplossing'

In de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, die bijeen waren in Bretagne in Frankrijk, krijgt Haftar de waarschuwing zijn offensief te staken en de internationaal erkende regering niet meer te bedreigen. Als Haftar die waarschuwing naast zich neerlegt, moet hij rekening houden met een internationale reactie, zeggen de ministers.

"Er kan geen militaire oplossing zijn voor dit conflict", stelde de Veiligheidsraad daarvoor al na spoedberaad in New York.

De VN-gezant in Libië heeft gezegd dat het beraad tussen de strijdende partijen dat voor 14 april op de agenda staat, doorgaat zoals gepland. Daar wordt besproken of verkiezingen een uitweg kunnen betekenen om de crisis in Libië op te lossen.

Haftars militie verspreidde vrijdag beelden (zonder geluid) van de opmars. En bij een checkpoint bij Tripoli toonden regeringstroepen zestig voertuigen die ze in beslag zouden hebben genomen van de troepen van Haftar:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

LNA-militie verspreidt beeld van opmars, regeringstroepen tonen veroverde pick-ups

Wie is Khalifa Haftar?

Khalifa Haftar was ooit, onder het bewind van dictator Kadhafi, de hoogste militair in Libië. Later raakten ze gebrouilleerd en ging hij in ballingschap. Vanuit de Verenigde Staten ondernam hij diverse mislukte pogingen om Kadhafi van de troon te stoten.

Toen Kadhafi in 2011 alsnog ten val kwam, keerde Haftar terug naar Libië en bouwde hij snel een grote machtsbasis op in het oosten van het land.

VN-secretaris-generaal Guterres was de afgelopen dagen in het land en sprak met onder anderen Haftar. Dat nam zijn zorgen niet weg. "Ik verlaat Libië met een zwaar gemoed en diep bezorgd", zei hij op Twitter. "Ik hoop nog steeds dat het mogelijk is om een bloedige confrontatie in en rond Tripoli te vermijden."

António Guterres
@antonioguterres
I leave Libya with a heavy heart and deeply concerned. I still hope it is possible to avoid a bloody confrontation in and around Tripoli. The UN is committed to facilitating a political solution and, whatever happens, the UN is committed to supporting the Libyan people.
2 maanden geleden

STER Reclame